Ministerul Educației: Școlile care sunt încălzite cu biomasă, pregătite pentru sezonul rece
Majoritatea instituțiilor de învățământ care sunt încălzite cu biomasă sunt pregătite pentru sezonul rece. 80 la sută din necesarul de peleți și brichete de foc au fost deja procurate, a precizat reprezentantul Ministerului Educației, Sergiu Coceaș.
„265 de instituții de educație timpurie folosesc combustibil tolid, de biomasă, peleți, brichete, baloți de paie. Privind învățământul general, sunt 164 de școli din punct de vedere a eficienței energetice. Aceste tipuri de cazane sunt mai eficiente consumă combustibil local, nu depindem de materiale combustibile de import. Baloții de paie, brichetele și peleții sunt fabricate în Republica Moldova, din materialele care sunt disponibile practic din deșeurile agricole. Cărbunele, lemnul, gazul natural sunt de import”, susține Sergiu Coceaș.
În Republica Moldova, mai mult de jumătate din instituțiile de învățământ sunt încălzite cu gaze. Peste 400 sunt conectate la rețelele termice centralizate, iar 429 de școli și grădinițe au cazangerii, care folosesc și biomasă, adică peleți și brichete.
Potrivit Centrului Național pentru Energie Durabilă, volumul de peleți și brichete produse în ultimii 2 ani s-a triplat. Acest fapt se datorează crizei energetice, și creșterii prețului la gazele naturale. Dacă în anul 2021 au fost produse aproximativ 22 de mii de tone, la sfârșitul anului trecut volumul a ajuns la peste 58 de mii de tone.