Radio Moldova, la ceas aniversar: „Este vocea care ne-a fost alături generații la rând, un reper de unitate”
Astăzi este marcată Ziua Națională a Radioului, care consemnează contribuția Radioului Public la promovarea culturii și identității naționale. De 96 de ani, Radio Moldova este prezent în casele noastre cu știri de ultimă oră, emisiuni cognitive, distractive și culturale, invitați de seamă și muzică de calitate. Zeci de generații de jurnaliști, regizori, prezentatori sunt în serviciul cetățeanului pentru a-l informa corect și echidistant.
Radio Moldova înseamnă muzică pentru suflet, emoții, cele mai frumoase amintiri și sentimente trăite zi de zi alături de invitați și ascultători, un mod de viață, spune producătorul general Radio Moldova, Elena Stegari. Potrivit acesteia, respectul față de oameni persistă tot timpul în activitatea jurnaliștilor de la radio care își fac munca onest, cu pasiune și dăruire.
"Eu lucrez la Radio Moldova de 11 ani, când am intrat pentru prima dată în emisie, am avut emoții foarte mari. Colegul Ion Jalbă, m-a ajutat să îmi echilibrez emoțiile, pe parcursul emisiunii a apărut și buna dispoziție. Un pic mai târziu, am ajuns să fiu prezentatoare la Radio Moldova. Acum educ o echipă nouă la Radio Moldova Tineret, formată din 14 tineri pasionați de radio", a spus Elena Stegari.
Compania „Teleradio - Moldova” a venit anul trecut cu o inițiativă către Parlament să instituie Ziua Națională a Radioului pe 1 noiembrie și nu pe 30 octombrie, cum era anterior. Directorul general al instituției, Vlad Țurcanu a menționat că astfel pot fi omagiați toți oamenii care au pus temelia Radioului național pe teritoriul Basarabiei, fiind restabilit un adevăr istoric.
"Radioul își păstrează valențele sale și în prezent, chiar dacă au apărut alte posturi mai moderne și mai pregnante, preferate de publicul tânăr. El are o doză suplimentară de căldură pe care o transmit vocile noastre consacrate, perfecționate în timp. Noi încercăm să păstrăm acest farmec al său prin modernizarea formelor de exprimare", a precizat Vlad Țurcanu.
Radio Moldova este vocea care ne-a fost alături generații la rând, un reper de unitate și stabilitate pentru popor, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a adresat un mesaj de felicitare.
"Radio Moldova nu este doar un simplu post de radio, este un prieten de nădejde, o sursă de informație credibilă și o punte între oameni, indiferent unde se află, acasă sau în străinătate. Fiecare emisiune, fiecare știre transmisă poartă o parte din sufletul nostru, din identitatea și valorile noastre comune. Pentru mulți dintre noi, Radio Moldova este locul unde am ascultat pentru prima dată muzica care ne-a mișcat, unde am auzit vocile care ne-au îndrumat și unde am găsit mereu înțelegere și conexiune", a subliniat Daniel Vodă.
Ziua Națională a Radioului, este marcată, din 2023, la 1 noiembrie. Anterior, anul fondării radioului național era considerat 1930, când la Tiraspol a fost înființat un post sovietic. În realitate, prima transmisie radio pe actualul teritoriu al Republicii Moldovei a avut loc pe 1 noiembrie 1928, prin semnalul Radio București, iar ulterior s-a creat la Chișinău Radio Basarabia, precursorul Radio Moldova.