Promo-LEX, despre cazurile în care moldovenii au fost transportați organizat cu avionul la votare: „Nu le putem documenta și sancționa”
Autoritățile nu au posibilitatea să documenteze și să sancționeze cazurile în care cetățeni moldoveni ar fi fost transportați organizat, pe cale terestră și aeriană, către secțiile de votare din Rusia, Belarus, Azerbaidjan și Turcia. Declarația a fost făcută de șeful Misiunii „Promo-LEX” de Monitorizare (MO) a alegerilor. Nicolae Panfil a explicat că legislația actuală permite documentarea incidentelor electorale doar pe teritoriul Republicii Moldova, nu și în afara țării.
„Am fost întrebat dacă legiuitorul ar trebui să facă o diferență între ce se poate și ce nu se poate: cu mașina mică se poate, cu avionul, de exemplu, nu se poate. Cu siguranță, legiuitorul când a prevăzut o astfel de normă, nu a prevăzut și astfel de evoluții ale acestui fenomen. O apreciere oricum cred că va trebui dată, pentru că, deși este un fenomen interzis, o încălcare aici, pe teritoriul Republicii Moldova, din păcate, acest lucru nu poate fi asigurat sau controlat în afara țării. Deci nu avem posibilitatea să documentăm și, eventual, ulterior să sancționăm astfel de încălcări care au loc peste hotarele țării.”
Pe 3 noiembrie, moldovenii au fost chemați la urne în turul doi al alegerilor prezidențiale. Observatorii Promo-LEX au înregistrat 791 de incidente electorale în această zi. Cele mai frecvente – 229 de cazuri – au vizat încălcarea secretului votului. Transportul organizat al alegătorilor a fost raportat în 18 cazuri, iar tentativele de corupere a acestora – în opt.
Vezi cum s-a desfășurat cel de-al doilea tur al alegerilor AICI.