Externe

Revista presei internaționale: Cursă extrem de strânsă la prezidențialele din SUA; Guvernul Estoniei își propune să le interzică rezidenților ruși să voteze la alegerile locale

Alegerile prezidențiale din Statele Unite reprezintă principalul eveniment la nivel mondial asupra căruia își concentrează atenția presa internațională. Mai multe publicații comentează impactul rezultatelor votării asupra întregii lumi. Războiul ruso-ucrainean, situația post-electorală din Georgia și măsurile de combatere a războiului hibrid al Rusiei împotriva țărilor vecine, se numără printre alte subiecte abordate de ziarele străine.

Cursă extrem de strânsă între vicepreședintele democrat Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump la mult-așteptatele alegeri prezidențiale care au loc azi în Statele Unite, transmite France 24. Cei doi candidați au viziuni diametral opuse asupra rolului Statelor Unite pe plan internațional, notează publicația, amintind că Trump susține izolaționismul, iar Harris pledează pentru o ordine globală bazată pe parteneriate și diplomație. În contextul războiului ruso-ucrainean, legăturile lui Trump cu Kremlinul au stârnit speculații cu privire la posibilitatea suspendării ajutorului american pentru Ucraina în cazul unei noi victorii a candidatului republican, subliniază France 24. Trump a afirmat că ar putea pune capăt rapid războiului, însă mulți sunt sceptici în privința acestei promisiuni. Harris, pe de altă parte, ar continua politica de susținere a Ucrainei, criticând orice formă de cedare teritorială în fața Rusiei, care în opinia ei ar însemna o capitulare, și nu o soluție de pace, conchide France 24.

NATO va colabora cu orice candidat care va câștiga alegerile din SUA și va face tot posibilul pentru a menține unitatea Alianței, a declarat citat de AFP secretarul general al Alianței, Mark Rutte. Potrivit agenției de presă, la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, Rutte a explicat că Statele Unite vor rămâne implicate în NATO, deoarece este în interesul lor și al Alianței să-și asigure securitatea în fața pericolelor externe. Rutte a precizat că ambii candidați la alegerile prezidențiale din Statele Unite își dau sema că o victorie a Rusiei în Ucraina ar încuraja Kremlinul să amenințe direct teritoriul NATO, mai scrie AFP.

Aproape două treimi dintre ucraineni sunt gata să îndure războiul atâta timp cât este nevoie, informează Kyiv Independent, făcând referire la un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev. Potrivit sondajului, un sfert din populația țării e gata să mai suporte cel mult un an povara războiului, în timp ce 12% dintre repondenți nu au putut spune cât timp mai pot îndura agresiunea militară a Rusiei. Kyiv Independent subliniază că opiniile cetățenilor ucraineni pe această temă nu s-au schimbat semnificativ de la începutul invaziei pe scară largă în 2022. Cu toate acestea, în ultimul an, numărului celor dispuși să suporte războiul atât timp cât este necesar a scăzut cu 10 la sută până la 63%, observă Kyiv Independent.

Mii de protestatari au ieșit luni în fața Parlamentului din Tbilisi pentru a protesta față de refuzul autorităților de a permite o investigație internațională privind presupusa fraudare a alegerilor parlamentare, relatează platforma de știri georgiană AGENDA. Liderii opoziției pro-europene acuză partidul de guvernământ pro-rus Visul Georgian că și-a adjudecat victoria electorală după falsificarea rezultatelor alegerilor, precizează publicația. Opoziția e dispusă să organizeze zilnic proteste până la convocarea unor noi alegeri, scrie aceeași platformă de știri. De cealaltă parte, Agenda îl citeză pe președintele Parlamentului Georgiei, Șalva Papuașvili, potrivit căruia, o investigație internațională a neregulilor electorale ar arăta că țara nu este suverană, ci controlată din exterior. Aceeași publicație scoate în evidență declarațiile președintelui pro-occidental al Georgiei Salome Zurabișvili care a comparat situația din țara sa cu alegerile din Republica Moldova. Ea a deplâns participarea slabă a diasporei georgiene la alegerile parlamentare, dând exemplul mobilizării exemplare la vot a cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare, care au decis soarta alegerilor prezidențiale de duminică în favoarea unui președinte pro-european, mai scrie Agenda.

Guvernul de coaliție al Estoniei își propune să modifice constituția țării pentru a le interzice rezidenților ruși și belaruși să voteze la alegerile locale, transmite Postimees. Inițiativa legislativă ar urma să fie adoptată în scurt timp de parlamentul de la Tallin pentru a preveni eventualele ingerințe ale Moscovei și Minskului la alegerile municipale de anul viitor, specifică ziarul. Estonia are 1,3 milioane de locuitori și găzduiește peste 80.000 de cetățeni ruși cu permis de ședere care au dreptul constituțional de a vota la alegerile locale, în circumscripția în care locuiesc, relevă Postimees. După începutul invaziei ruse din Ucraina, diverse partide politice estoniene au propus excluderea cetățenilor ruși și belaruși de la participarea în alegeri, temându-se de interferențe străine, menționează Postimees.

Rusia este suspectată de complot pentru a trimite dispozitive incendiare în avioanele care zboară spre America de Nord, titrează The Wall Street Journal. Potrivit oficialilor din domeniul securității occidentale, citați de WSJ, două dispozitive incendiare, expediate prin DHL, au făcut parte dintr-o operațiune rusă care a avut ca scop să declanșeze în cele din urmă incendii la bordul aeronavelor de marfă sau de pasageri care zboară către SUA și Canada, în timp ce Moscova intensifică o campanie de sabotaj împotriva Washingtonului și aliaților săi. Publicația amintește că în iulie două dispozitive s-au aprins la centrele logistice DHL, unul în Leipzig, Germania, și altul în Birmingham, Anglia. Exploziile au declanșat o cursă multinațională pentru găsirea vinovaților. Acum, anchetatorii și agențiile de spionaj din Europa au descoperit cum au fost fabricate dispozitivele – în aparatele de masaj electrice a fost implantată o substanță inflamabilă pe bază de magneziu. Potrivit oficialilor de securitate și persoanelor familiarizate cu subiectul, dispozitivele trimise în Marea Britanie din Lituania fac parte dintr-un complot rusesc mai larg și par să fi fost un test pentru a afla cum să scoată astfel de dispozitive incendiare la bordul avioanelor cu destinația America de Nord.

Șapte familii franceze au dat în judecată platforma chineză TikTok, acuzând administrația acesteia de publicarea unui conținut dăunător pentru copii, relatează Reuters. Agenția de presă îl citează pe avocatul reclamanților potrivit căruia algoritmul TikTok le-a recomandat copiilor videoclipuri care promovau suicidul, automutilarea și tulburările de alimentație. Părinții afirmă că din cauza acestor imagini, doi adolescenți de 15 ani s-au sinucis, scrie Reuters, precizând că e primul proces de judecată din Europa în care se cere tragerea la răspundere a administrației platformei Tik Tok.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult