Republica Moldova îmbunătățește protecția naturii prin cooperarea cu Cehia
Republica Moldova își îmbunătățește sistemul de protecție a naturii prin consolidarea managementului zonelor protejate și sprijinirea inspectorilor voluntari de mediu, datorită cooperării moldo-cehe, facilitată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. În prezent, rețeaua de voluntari include 40 de persoane din Republica Moldova, care activează preponderent în partea centrală a țării. Inspectorii voluntari de mediu au beneficiat de un program de dezvoltare a capacităților, îmbunătățindu-și cunoștințele despre managementul zonelor protejate, turismul excesiv, utilizarea dronelor, gestionarea pădurilor, revitalizarea râurilor, a declarat membra Asociației de inspectori voluntari de mediu „Rangeri” din R. Moldova, Maria Gurscaia, la o conferință de la IPN.
„În luna octombrie anul curent am reprezentat în premieră Moldova la Congresul internațional al rangerilor din Franța, în perioada 7-11 octombrie, unde a fost semnat acordul de colaborare dintre Asociația de inspectori voluntari de mediu, rangeri din Moldova și România, pentru schimbul de experiență și învățarea comună. Unul dintre planurile importante din această colaborare este crearea trainingului de studiere a rangerilor și inspectorilor voluntari, pentru că inspectorii de mediu din Moldova să fie mai calificați”, a spus Maria Gurscaia.
De asemenea, voluntarii au primit echipamente necesare: binocluri, truse de prim- ajutor și materiale de vizibilitate pentru a monitoriza mediul, a declarat ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Jaromír Plíšek.
„Un punct culminant al acestui proiect a fost călătoria de studiu de zece zile în Cehia, unde colegii moldoveni s-au întâlnit cu experți și oficiali, făcând schimb de idei privind gestionarea durabilă a pădurilor, râurilor și resurselor naturale. Am furnizat echipamente, drone, bărci și echipamente esențiale de teren pentru monitorizarea biodiversității, atenuarea activităților ilegale și gestionarea impactului evenimentelor naturale”, a declarat Jaromír Plíšek.
Pentru a deveni inspector voluntar de mediu este necesar de a obține o legitimație specială, emisă de Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Cu ajutorul acestor inspectori voluntari sunt prevenite și depistate tăierile ilegale de arbori, vânătoarea ilegală, irigarea ilegală, depozitarea ilegală a deșeurilor și altele. Inspectorii voluntari de mediu nu sunt remunerați financiar și acționează din grijă pentru comunitatea lor și pentru natură. Munca lor o completează pe cea a inspectorilor de mediu.