Revista presei // Opinii politice: Influența victoriei lui Donald Trump asupra reglementării conflictului transnistrean
Influența victoriei lui Donald Trump asupra reglementării conflictului transnistrean; Motivele pentru care autoritățile moldovenești au refuzat accesul reprezentanților Moscovei la monitorizarea alegerilor; analiza comportamentului electoral al cetățenilor din Republica Moldova. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Republica Moldova va fi direct influențată de deciziile viitoarei administrații Trump, având în vedere contextul geopolitic al țării, situată la granița cu Ucraina, în mijlocul unui conflict armat, este părerea analistul politic Anatol Țăranu, scrie TVR Moldova. În opinia sa, victoria lui Donald Trump ar putea schimba dinamica reglementării conflictului transnistrean, posibil însoțită de un tratat de pace între Ucraina și Rusia. De asemenea, expertul Mihai Mogîldea, de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, subliniază că sprijinul SUA pentru Republica Moldova va continua, inclusiv în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean.
În același timp, expertul politic de la WatchDog, Andrei Curăraru, afirmă că relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Statele Unite nu vor suferi modificări odată cu venirea la putere a administrației Trump, transmite Moldova 1. Ba dimpotrivă, având în vedere interesele SUA de a consolida prezența în regiunea Mării Negre, expertul estimează că relațiile cu Chișinăul ar putea fi întărite.
Într-un interviu pentru Radio Chișinău, fostul ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit, Iulian Fruntașu, a declarat că impactul administrației Trump asupra Europei de Est, și mai ales asupra conflictului din Ucraina, este dificil de prezis. În ceea ce privește Republica Moldova, Fruntașu consideră că poziția Casei Albe nu va suferi schimbări semnificative, dar subliniază că autoritățile de la Chișinău trebuie să continue să valorifice toate mijloacele pentru a menține relațiile bune cu Washingtonul. La rândul său, analistul în politica externă Mihai Isac este de părere că, în cazul Republicii Moldova, poziția SUA nu se va modifica semnificativ, având în vedere și sprijinul României, partener strategic al Statelor Unite.
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova explică refuzul de a permite intrarea în țară a reprezentanților Federației Ruse trimiși pentru a monitoriza alegerile, menționând că statutul lor profesional era „incompatibil cu cel de observator internațional”, transmite Ziarul Național. Reacția oficială a fost făcută publică după convocarea Ambasadorului Moldovei în Rusia, Lilian Darie, la Ministerul rus al Afacerilor Externe, unde a fost exprimat un protest față de refuzul acreditării observatorilor pentru scrutinul electoral.
Agenția IPN prezintă concluzii din campania electorală realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, care indică un echilibru în aparițiile celor doi candidați la funcția de președinte pe parcursul ultimei perioade a campaniei. Potrivit analizei, ambii au beneficiat de un număr similar de apariții și mențiuni la televiziuni, iar majoritatea materialelor în care au fost menționați sau au intervenit direct au avut un ton neutru. De asemenea, ambii candidați au avut atât apariții pozitive, cât și negative, însă mai multe mențiuni negative au fost atribuite lui Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor, în timp ce Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un număr mai mare de apariții pozitive.
Ziarul de Gardă publică o analiză care arată faptul că comportamentul electoral al cetățenilor din Republica Moldova a rămas aproape neschimbat în ultimii 4 ani, pe regiuni de dezvoltare. Experta în politica externă a Federației Ruse de la WatchDog.md, Tatiana Cojocari, subliniază că, în comparație cu alegerile din 2020, președinta Maia Sandu a înregistrat o scădere între 1 și 4 procente în fiecare regiune, inclusiv în municipiul Chișinău. Totodată, ea a obținut un avans de peste 6% în regiunea transnistreană.