Revista presei internaționale: Riscuri și oportunități pentru Ucraina, odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă
Publicațiile internaționale analizează impactul pe care-l va avea asupra problemelor globale politica republicanului Donald Trump după victoria obținută de acesta la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Va reuși oare Trump să pună capăt războiului ruso-ucrainean precum a promis în campania electorală și cum ar putea să-și atingă acest obiectiv? Cum va influența politica sa externă securitatea europeană și situația economică din Europa și din alte părți ale lumii? Sunt doar câteva dintre întrebările la care caută răspuns presa internațională.
Șefi de stat și de guvern din întreaga lume l-au felicitat pe republicanul Donald Trump cu victoria obținută la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Unian subliniază că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a fost printre primii care i-au transmis lui Trump felicitări, având cu el și o primă convorbire telefonică după anunțarea rezultatelor scrutinului. Zelenski a declarat citat de aceeași publicație că apreciază angajamentul lui Donald Trump de a pune capăt conflictelor prin aplicarea forței. În opinia liderului de la Kiev, tocmai acest principiu ar putea aduce cu adevărat o pace dreaptă pentru Ucraina, conchide Unian.
După victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, se așteaptă ca acesta să încerce să-și îndeplinească promisiunea de a încheia rapid războiul ruso-ucrainean. Totuși, pentru a realiza acest lucru, va trebui să accepte cel puțin o parte dintre cerințele din ultimatumul rus, scrie The Guardian. Autorii articolului subliniază că Moscova va impune propriile condiții în orice negocieri mediate de Trump, iar aceste cerințe vor depăși teritoriile deja ocupate de Rusia. De exemplu, după ce în 2022 Rusia a anexat oficial patru regiuni ucrainene, Putin ar putea cere predarea orașelor-cheie, inclusiv Zaporijia și Herson, care încă se află sub controlul Ucrainei. Alte cerințe probabile ar putea fi crearea unei „zone tampon” pe teritoriul Ucrainei și garanții că Ucraina nu va adera la NATO, condiții care ar fi inacceptabile pentru Kiev și majoritatea cetățenilor ucraineni, remarcă The Guardian.
Odată cu venirea lui Trump la putere în Statele Unite, Ucraina se va confrunta atât cu riscuri, cât și cu oportunități, remarcă ZN. Potrivit experților citați de publicația ucraineană, este esențial ca autoritățile de la Kiev să dezvolte o strategie clară în colaborarea cu administrația republicană. Dacă Trump nu reușește să încheie războiul din cauza acțiunilor Rusiei, el ar putea să abordeze problema depășirii conflictului chiar mai eficient decât a făcut-o până acum administrația lui Joe Biden. Potrivit analiștilor intervievați de aceeași publicație, pentru a menține sprijinul pentru Ucraina e necesară implicarea aliaților europeni, în primul rând a Poloniei și Marii Britanii. Chiar dacă Trump ar decide să reducă ajutorul pentru Ucraina, europenii sunt conștienți de riscurile legate de propria lor securitate de aceea vor continua să sprijine Kievul, consideră experții citați de ZN.
În primul său discurs ținut după victoria în alegerile prezidențiale, Donald Trump a promis să demareze un program masiv de exploatare a zăcămintelor de petrol, notează Moscow Times. Publicația subliniază că un asemenea pas poate forța Rusia să renunțe la unele pretenții pe care le invocă pentru a accepta pacea. Or, creșterea masivă de exploatare a petrolului ar putea duce la scăderea prețului acestuia pe piața mondială, ceea ce ar lipsi Moscova de cea mai importantă sursă de venit care o ajută să-și finanțeze mașina de război, explică MT.
Reuters scrie că Uniunea Europeană analizează modalități de a-l îmbuna pe Donald Trump după revenirea acestuia la Casa Albă, având în vedere amenințările de reintroducere a tarifelor americane și alte măsuri comerciale. Înainte de victoria sa la alegerile prezidențiale din SUA, Trump a avertizat că UE va trebui să „plătească un preț mare” din cauza faptului că nu importă suficiente produse americane, notează Reuters. Oficialii europeni citați de agenția de presă recunosc că amenințările de a impune tarife de 10% pentru importurile americane și de 60% pentru cele din China sunt reale și nu reprezintă doar o retorică electorală. Comisia Europeană a început deja să analizeze impactul revenirii lui Trump la Casa Albă asupra Uniunii și a statelor care ar putea suferi cel mai mult, cum ar fi Germania, marele producător auto, și Italia, al doilea mare exportator din UE către SUA. Printre soluțiile propuse pentru a reduce deficitul balanței comerciale se numără creșterea importurilor de gaz natural lichefiat din SUA, relevă Reuters.
Sky News subliniază că relația SUA-China va fi un punct crucial în politica externă a lui Donald Trump, având implicații semnificative asupra securității și comerțului global. În timpul mandatului său, Trump a desemnat China drept un „concurent strategic” și a impus taxe vamale asupra importurilor chineze, amintește publicația. Deși administrația Biden a încercat să adopte o abordare mai responsabilă față de China, a păstrat multe dintre tarifele din perioada fostului mandat al lui Trump. Acesta din urmă l-a apreciat pe președintele chinez Xi Jinping ca pe un lider eficient, dar a fost criticat pentru „admirația” față de regimurile autoritare. Acum Trump ar putea adopta o abordare mult mai directă, amenințând cu impunerea unor tarife paralizante pentru produsele importate din China, inclusiv în contextul tensiunilor acesteia cu Taiwanul, explică Sky News.