Social

INTERVIU // Consulul general la Nisa, Lilian Moraru: „Moldovenii din Franța, ambasadori ai valorilor noastre”

Unul din ultimele evenimente importante organizate de Consulatul General al R. Moldova la Nisa, a avut obiectivul de a restabili adevărul istoric cu referire la data nașterii basarabeanului Anatole Jakovsky, născut în Basarabia antebelică, fondatorul Muzeului Internațional de Artă Naivă din orașul Nisa. Anatole Jakovsky a fost o personalitate de vază a culturii române și franceze, de numele lui fiind legată o întreagă epocă a istoriei și a culturii europene. La propunerea autorităților consulare moldovenești și la solicitarea administrației Muzeului de Artă Naivă din Nisa, s-a reușit restabilirea documentelor, după modelul original, fapt ce reprezintă un act de recunoștință pentru cei care ne-au dus faima în lume.

Dialogul este realizat cu Consulul General Lilian Moraru, Consulatul General al R. Moldova la Nisa, R. Franceză

Dle Consul General, putem vorbi despre o aprofundare a prieteniei dintre R. Moldova și R. Franceză pe filiera culturală, având în vedere faptul că adeziunea noastră în familia europeană devine tot mai motivantă și motivată?

Lilian Moraru: Relațiile moldo-franceze pe filiera culturală au rădăcini adânci. Astfel de acțiuni constituie un bun prilej pentru ca R. Moldova să se integreze în spațiul valoric european. Obiectivul pe care mi l-am propus, în calitatea mea de șef de misiune diplomatică în orașul Nisa, este să dezvoltăm relațiile bilaterale pe diferite paliere: economic, cultural, social, educațional, științific. Cât privește colaborarea dintre Consulatul General al R. Moldova și Muzeul Internațional de Artă Naivă de la Nisa, noi am contribuit, prin intermediul Arhivei Naționale din Moldova, să obținem copiile de pe actele originale, să le autentificăm și să le prezentăm Muzeului din Nisa, pentru a evita erorile legate de data nașterii omului de cultură Anatole Jakovsky.

Următorul proiect pe care îl vom promova va fi dedicat savantului și astronomului român Nicolae Donici, originar din Basarabia, care a avut o activitate prodigioasă în Basarabia, iar ultimii 14 ani de viață i-a petrecut în orașul francez Nisa, unde și-a continuat cercetările în astronomie. Activitatea dedicată lui Nicolae Donici va fi organizată împreună cu Consulatul General al României la Marsilia, în următoarele luni. Suntem convinși că vom găsi multe detalii interesante despre cercetările savantului basarabean – acte, documente ce confirmă prodigioasele sale studii – lucruri care, cu certitudine, vor fi și un prilej de mândrie pentru poporul nostru.

Moldovenii stabiliți pe Riviera Franceză au început să scrie istoria lor încă în primii ani de independență a R. Moldova. Mulți dintre ei au fugit de zile grele, alții au venit pentru studii și experiență. Unii dintre concetățenii noștri au confirmat faptul că acum câțiva ani le era destul de dificil să călătorească la baștină, din motiv că nu exista o rută avia directă spre Chișinău. Prin contribuția diasporei de la Nisa, care a intervenit cu demersuri către oficialitățile din Moldova, s-a reușit deschiderea unei rute aeriene. Cum ați putea caracteriza comunitatea moldovenească de pe Riviera Franceză, având în vedere aportul lor direct în realizarea acțiunilor concrete?

Lilian Moraru: Potrivit estimărilor noastre, în jur de 20.000 de concetățeni locuiesc pe Coasta de Azur. Avem o diasporă cu care ne mândrim. Împreună organizăm evenimente dedicate sărbătorilor naționale și tradiționale. Cât privește ruta avia, deschisă prin contribuția unor lideri diasporali de aici, aș menționa și faptul că era necesar să fie create posibilități comode de deplasare și pentru cetățenii noștri, înainte ca aceștia să intervină cu demersuri. Cu regret, în prezent, atestăm o pondere scăzută în ce privește graficul aerian spre Chișinău din Nisa, dar sunt convins că companiile aeriene își vor ajusta calendarul zborurilor și vor lua în calcul numărul mare de concetățeni – potențiali călători.

Provocările cu care se confruntă țara noastră pe plan politic, economic, social, nu fac față procesului emigrațional. Moldovenii continuă să plece din țară în căutarea unei vieți calitative. Cum sunt considerați cetățenii moldoveni în comunitatea franceză, având în vedere faptul că cei mai mulți dintre ei vin în Franța pentru un loc de muncă și nu întotdeauna sunt angajați conform meritelor și studiilor de acasă?

Lilian Moraru: Atât R. Moldova cât și cetățenii ei de peste hotare, în special cei care vin în Franța, au o imagine bună în comunitatea franceză. Avem persoane de o calitate excepțională. La întrevederile la care particip la Nisa, moldovenii sunt caracterizați doar în termeni pozitivi. Ce înseamnă aceasta? Că moldovenii nu sunt implicați în comiterea de infracțiuni, fraude, crime, spre deosebire de reprezentanți ai altor popoare. De asemenea, moldovenii sunt foarte muncitori. Pe domeniul educațional avem rezultate bune. Francezii sunt mereu încântați de cultura noastră – dansul tradițional, muzica populară, portul popular și tradițiile culinare.

Dincolo de acest CV de bun cetățean, moldovenii care locuiesc departe de baștină susțin integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. Diaspora a demonstrat această dorință prin participarea activă la cele două scrutine electorale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2024. Ce rămâne de făcut în continuare ca să ne raliem cât mai curând posibil cursului european?

Lilian Moraru: În parcursul de integrare europeană, provocările sunt imense, de aceea avem de muncit mult, până vom depăși toate barierele ce ne stau în cale și vom putea atinge standarde palpabile în toate domeniile. Odată cu acceptarea R. Moldova ca țară candidat de aderare la UE, angajamentele trebuie îndeplinite. De muncit este mult pentru toți, pentru diverse ministere, agenții, colective. Barierele nu trebuie privite ca pe sperietori, atâta timp cât obiectivul de aderare este clar fixat și nu mai este o himeră. Avem un tratat semnat, prin care R. Moldova și-a confirmat angajamentul său de aderare. Muncind, vom ajunge de jure parte componentă a UE. De facto, inclusiv, prin afinitățile noastre românești, lingvistice și culturale, dar și de cetățenie română – noi, deja, suntem parte a comunității europene.

Amintim, Consulatul General al R. Moldova la Nisa a fost deschis în anul 2021. Numărul de concetățeni stabiliți pe Coasta de Azur depășește cifra de 20.000 de moldoveni.

Autor: Ludmila Alexei

Citește mai mult