Sesizările PSRM privind neregulile în procesul electoral, respinse de CEC
Comisia Electorală Centrală a respins și a declarat inadmisibile mai multe sesizări depuse de Partidul Socialiștilor, în care erau invocate presupuse nereguli în procesul electoral. Sesizările au fost examinate în ședința de vineri, 8 noiembrie, a CEC.
Socialiștii nu s-au prezentat la ședință, deși membrii Comisiei au declarat că au întrebări privind sesizările acestora. În una din sesizări, PSRM a reclamat presupuse acțiuni de transportare organizată a alegătorilor spre anumite secții de votare din România. O sesizare asemănătoare a fost depusă și de echipa Maiei Sandu, care a reclamat acțiuni de transportare organizată a alegătorilor la Moscova, Istanbul, Minsk și Baku și influențarea opțiunilor de vot ale acestora prin oferirea de bunuri, anumite servicii sau alimente. Ambele sesizări au fost transmise Procuraturii Generale și Inspectoratului General al Poliției pentru calificarea corespunzătoare a acestora.
A fost respinsă ca neîntemeiată o sesizare în care socialiștii au menționat că prim-ministrul Dorin Recean ar fi făcut agitație electorală, printr-un mesaj în care acesta doar a îndemnat oamenii să-și exercite dreptul democratic de a ieși la vot.
„Comisia a constatat că, atâta vreme cât nu există o promovare clară sau un îndemn direct de vot în favoarea unui candidat specific, iar mesajul comunicat de autorități se rezumă la elemente considerate relevante, acestea acționează în deplin acord cu limitele atribuțiilor lor legale. Prin urmare, sesizarea a fost respinsă de către CEC ca neîntemeiată”, se menționează în comunicat.
O altă sesizare viza trei secții din diasporă, unde, potrivit PSRM, buletinele de vot ar fi fost păstrate la președinții birourilor electorale până la deschiderea secției în ziua turului doi. Așa cum sesizarea a fost depusă pe 6 noiembrie, iar problema fusese soluționată, sesizarea a fost declarată inadmisibilă.
CEC a mai luat act de două sesizări ale PSRM, prin care se solicită includerea unor constatări ale unor misiuni de observare a alegerilor naționale și internaționale în raportul Comisiei Electorale Centrale cu privire la rezultatele alegerilor.
Comisia a punctat că în raportul CEC se va menționa despre rapoartele misiunilor naționale de observare a alegerilor. De asemenea, constatările și recomandările misiunilor de observare a alegerilor vor fi examinate în perioada postelectorală, la etapa perfecționării cadrului legal cu incidență în domeniul electoral.
Precizăm că, în ședința de sâmbătă, 9 noiembrie, CEC urmează să centralizeze rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale și să aprobe Raportul privind rezultatele scrutinului pe care urmează să-l prezinte Curții Constituționale.
CITEȘTE și: Socialiștii au protestat în fața CEC: acuzații de politizare a instituției. PAS respinge criticile