Social

150 de pompieri voluntari și-au demonstrat abilitățile la un festival în raionul Strășeni

Aproximativ 150 de pompieri voluntari din mai multe localități ale Republicii Moldova și-au demonstrat abilitățile și au făcut schimb de experiență în cadrul unui festival care s-a desfășurat în satul Zubrești, raionul Strășeni. Salvatorii spun că, deși este o muncă extrem de grea și periculoasă, sunt mereu gata să întindă o mână de ajutor oamenilor aflați în situații de risc.

dse.md
Sursa: dse.md

În cadrul festivalului, 16 echipe de pompieri voluntari, inclusiv trei de juniori, au concurat la probele echiparea pentru intervenție, desfășurarea de luptă de la autospeciala de intervenție, dar și salvarea sinistratului.

În caz de incendiu, suntem anunțați imediat și cu cât mai repede ajungem, cu atât este mai bine. Din experiența noastră, la toate incendiile am ajuns înaintea pompierilor profesioniști din raionul Strășeni”.

Am învățat să acord primul ajutor în caz de nevoie, să sting și un incendiu, și echipamentul îl cunosc. Voluntară o să fiu în localitate mai departe”;

Acționăm până vin pompierii profesioniști, acționăm noi, pe localitățile din preajmă. Dacă ei nu reușesc, ne telefonează primarul”.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pompierii voluntari joacă un rol esențial în comunitățile lor, deoarece ei intervin primii, adesea diminuând riscurile și pagubele materiale.

Pompierii voluntari din localități au posibilitatea să intervină într-un timp restrâns la incendii și până venim cu subdiviziunile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în suport, colegii noștri, pompieri voluntari, au posibilitate din localitate să intervină primii și să întreprindă primele măsuri de intervenție, salvând bunurile materiale”, afirmă Sandu Alecu, șef adjunct al IGSU.

Pe primul loc s-au clasat pompierii voluntari din Sireți, Strășeni, urmați de echipa din Sadaclia, Basarabeasca, iar locul trei le-a revenit salvatorilor voluntari din Zubrești, Strășeni. Echipelor câștigătoare li s-au acordat diplome și premii. Festivalul este la cea de-a treia ediție. În Republica Moldova activează 21 de posturi voluntare de pompieri, unde activează circa 165 de persoane pregătite, care intervin în ajutorul cetățenilor la lichidarea situațiilor excepționale și de risc, până la sosirea forțelor specializate de pompieri.

Citește mai mult