Forfotă mare la pepiniere: 26 de milioane de puieți vor fi plantați în cadrul campaniei de împădurire
Forfotă mare la pepinierele cu material săditor. Cu o săptămână înainte de a începe campania națională de împădurire, muncitorii fac ultimele pregătiri ca cei mai buni puieții să ajungă în toată țara. În această toamnă, peste 26 de milioane de arbori urmează să fie plantați pe o suprafață de 4000 de hectare.
În pofida secetei și a deficitului de muncitori, pepiniera din satul Sărăteni, Telenești, a reușit în acest an să producă mai mult ca de obicei - peste 3,5 milioane de puieți. La ei situația este mult mai bună decât în alte părți, deoarece a fost instalat un sistem de irigare, care i-a salvat în această vară, spune șeful întreprinderii Oleg Crivolap. Pepiniera este amplasată pe o suprafață de peste 60 de hectare, unde cresc diferite tipuri de copaci.
„Acum este realizarea materialului săditor pentru întreprinderi, pentru plantare. Noi ca pepinieră contribuim că dăm puieți la Plaiul Fagului, la Prutul de Jos, la întreprinderea Telenești, la ocoalele silvice”, a spus șefa pepinierei, Oleg Crivolap.
Și în sudul țării se lucrează de cu zor. Svetlana Odagiu, din satul Borogani, raionul Leova, muncește de 20 de ani la pepiniera silvică din Comrat. Împreună cu colegii săi, ea a crescut cu grijă, pe tot parcursul anului, puieți de copaci și arbuști, care urmează să fie plantați în toată țara.
„Lucrăm peste 20 de ani, primăvara ne ocupam cu semănatul, și toamna tot. Dacă crește un copac e pentru sănătatea omului”, susține Svetlana Odagiu.
„Toată vara plivim, presăm și scoatem și ne ducem să plantăm”, a menționat Maria Cașu, muncitoare.
„Datoria noastră este, ca noi socotim puieții, pregătim pentru sădit. Să facem pădurea să fie mai frumoasă. Să fie și lemne de foc și oamenii să aibă unde să iasă”, a afirmat pădurarul, Alaxandra Doncev.
În acest an, startul campaniei naționale de împădurire va fi dat pe 16 noiembrie, la Mălăiești, raionul Orhei, unde reprezentanți ai guvernului urmează să sădească 40 de hectare de pădure. Toți cetățenii care vor să participe la acțiunea de împădurire se pot înregistra pe site-ul Agenției „Moldsilva". Directorul instituției Victor Durbală mizează pe o participare largă de circa 6-7 mii de persoane.
„În acest an ne propunem să plantăm peste 4 000 de hectare, dintre care 3 300 sunt terenurile APL-urilor, terenurile primăriilor, restul sunt în fond forestier, sunt peste 440 de sectoare, dintre care din cadrul 160 de primării. Noi avem deja pregătit și urmează să fie folosit peste 26 mii de puiet de stejar, salcâm, frasin, paltin de munte, paltin de câmp, din pepinierele noastre. Toți puieții sunt crescuți în pepinierele Agenției Moldsilva”, a declarat directorul Agenției „Moldsilva*”, Victor Durbala.
În prezent, suprafața fondului forestier național depășește 450 de mii de hectare, ceea ce reprezintă doar 12% din teritoriul țării. Programul Național de Împădurire, lansat în 2023, prevede extinderea pădurilor cu încă 150 de mii de hectare, în următorii 10 ani.