Corespondență // Diplomația poloneză preia inițiativa în UE și NATO înainte ca Trump să se întoarcă la Casa Albă
În goana spre o nouă configurație politico-militară în Europa, premierul polonez Donald Tusk plănuiește să discute în zilele următoare cu președintele francez Emmanuel Macron, cu premierul britanic Keir Starmer, secretarul general al NATO Mark Rutte și cu liderii țărilor baltice și scandinave despre războiul din Ucraina în perioada premergătoare venirii lui Donald Trump la putere la Washington. Trump a criticat în repetate rânduri nivelul sprijinului militar și financiar al SUA pentru Ucraina și a spus în timpul campaniei că va căuta o încheiere rapidă a conflictului (insistând că o va face în 24 de ore, deși nu a dat niciun detaliu despre cum plănuiește să reușească asta).
„În mod clar, noul peisaj politic este o provocare serioasă pentru noi toți, mai ales în contextul unei posibile opriri a războiului ruso-ucrainean care ar rezulta dintr-un acord, de exemplu, între președintele Rusiei și noul președinte al Rusiei. Statele Unite, a declarat sâmbătă șeful guvernului polonez, un liberal pro-european. În zilele următoare, ne vom coordona foarte intens cooperarea cu țări care au o viziune foarte asemănătoare asupra situației geopolitice și transatlantice și a situației din Ucraina”, a spus Tusk.
Tusk a precizat că președintele francez și secretarul general al NATO vor vizita în curând Varșovia. El a adăugat că plănuiește să se întâlnească cu premierul britanic la Varșovia sau Londra și a spus că plănuiește să se întâlnească și cu liderii baltici și nordici la Stockholm. „Toate acestea, desigur, în contextul noilor provocări care ne așteaptă țara, întreaga regiune, Uniunea Europeană și comunitatea occidentală”, a subliniat Tusk, reafirmând că Europa trebuie să se bazeze din ce în ce mai mult pe ea însăși pentru a-și asigura securitate și că viitorul Ucrainei nu ar putea fi hotărât fără ucraineni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a regretat deja, în discursul său video de sâmbătă, că Europa nu furnizează mai multe sisteme de apărare aeriană Kievului, în timp ce țara suferă atacuri zilnice cu drone și rachete.
Între timp, șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a călătorit sâmbătă la Kiev pentru a reafirma sprijinul Europei după victoria lui Trump. A fost prima vizită a unui înalt oficial al UE după alegerile din SUA. „Vom sprijini Ucraina cât de mult putem”, a spus Borrell.
UE a contribuit cu 125 de miliarde de dolari în sprijin militar și umanitar Ucrainei de la invazia țării de către Rusia lui Putin în 2022, în timp ce SUA au oferit 90 de miliarde de dolari, potrivit datelor Institutului Kiel.
De luni de zile, Ucraina le cere aliaților săi să o autorizeze să lovească Rusia cu arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, dar acesta din urmă refuză, de teama unei noi escalade militare. Dar, potrivit lui Borrell, Vladimir Putin „nu caută negocieri și va negocia doar dacă este obligat să facă acest lucru”. „Avem nevoie de livrări mai rapide și de mai puține linii roșii autoimpuse”, a reiterat Borell.
„Mesajul este clar: europenii vor continua să susțină Ucraina”, a continuat Josep Borrell, care este așteptat să-și încheie mandatul luna viitoare. „Am susținut Ucraina de la început și, pentru ultima mea vizită la Kiev, transmit același mesaj: vă vom sprijini cât de mult putem”, a spus el.
„Nimeni nu știe exact ce va face noua administrație SUA”, a spus Josep Borrell, menționând că președintele în exercițiu Joe Biden mai are două luni de mandat pentru a lua decizii.
În timpul campaniei sale, Donald Trump a pus sub semnul întrebării continuarea ajutorului militar și financiar semnificativ al SUA pentru Ucraina. În acest context, premierul polonez Tusk a insistat că „noul peisaj politic” după realegerea lui Trump în SUA este „o provocare serioasă pentru toată planeta”, mai ales dacă președinții Rusiei și SUA ajung la un acord cu privire la Ucraina fără ca Kievul să fie implicat.
Autor: Dan Alexe