EXCLUSIV // Raport ECRI: R. Moldova încă practică „profilarea rasială”
Au trecut cinci ani de la ultimul raport al Consiliului Europei privind rasismul și intoleranța în R. Moldova. Consiliul Europei face aceasta prin intermediul unui organism special, «Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței» (ECRI), care, într-un nou raport publicat astăzi, laudă autoritățile moldovenești pentru eforturile lor de a îmbunătăți legislația privind egalitatea și infracțiunile motivate de ură și de a integra mai bine migranții.
Cu toate acestea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aborda discursurile motivate de ură și infracțiunile motivate de ură, precum și inegalitățile, mai ales împotriva romilor.
Din 2018, când a evaluat ultima dată țara, ECRI constată că Republica Moldova a făcut o serie de pași pozitivi. Motivele de persecuție legate de originea națională, cetățenie, orientarea sexuală și identitatea de gen au fost adăugate în Legea egalității. Autoritățile au lansat mai multe inițiative de combatere a hărțuirii, care este încă o problemă majoră în școlile din Republica Moldova. De asemenea, s-au înregistrat progrese în asigurarea unei mai bune frecvențe preșcolare și școlare a elevilor romi.
Totuși, în pofida recomandărilor anterioare ale ECRI, au continuat să fie raportate practici de profilare rasială în timpul operațiunilor poliției, vizând în principal romii. În plus, în timpul vizitei în Moldova, delegația ECRI a auzit relatări despre posibile practici de profilare rasială și la controalele de frontieră, în special la aeroport, vizând în primul rând musulmanii, persoanele de origine africană și romii sau persoanele percepute ca atare, fie cetățeni moldoveni, fie străini. Discursul instigator la ura online, in special pe rețelele sociale, rămâne o mare preocupare. Personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură. Cazurile de infracțiuni motivate de ură continuă să fie sub-raportate, iar aplicarea prevederilor legii penale pentru investigarea acestor cazuri rămâne insuficientă.
Prin urmare, ECRI recomandă autorităților să ia măsuri eficiente pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la cadrul legal legat de discursul instigator la ură și remediile disponibile victimelor. De asemenea, ar trebui luate măsuri suplimentare pentru a se asigura că toate presupusele cazuri de infracțiuni motivate de ură sunt investigate și urmărite în mod eficient, luând în considerare în mod constant orice posibile motivații părtinitoare încă de la începutul anchetei și în orice procedură penală ulterioară.
ECRI notează că populația romă continuă să sufere de probleme interconectate legate de sărăcie, discriminare și stigmatizare și face câteva recomandări pentru a le soluționa. În mod prioritar, ECRI recomandă autorităților să mărească semnificativ numărul de mediatori comunitari, să elaboreze o politică adecvată pentru recrutarea și păstrarea acestora și să se asigure că li se asigură condiții adecvate de muncă. De asemenea, solicită autorităților să finanțeze și să implementeze în mod corespunzător Programul de sprijinire a populației de etnie romă (2022-2025).
De asemenea, Consiliul pentru egalitate și Ombudsmanul încă nu se bucură de independență financiară deplină. În ciuda creșterii personalului, resursele financiare și umane sunt încă insuficiente pentru a-și îndeplini toate funcțiile. ECRI recomandă autorităților moldovenești să se asigure că ambele organisme primesc resursele financiare și umane necesare pentru a-și îndeplini mandatele în mod adecvat.
În concluzie, s-au înregistrat progrese în ultimii cinci ani, dar rămân încă foarte multe de făcut. Activitatea de monitorizare a țărilor desfășurată de ECRI tratează toate statele membre în mod egal. Lucrările se desfășoară în cicluri de câte 5 ani. Rapoartele primului ciclu au fost finalizate la sfârșitul anului 1998, cele din ciclul al doilea la sfârșitul anului 2002, cele din ciclul al treilea la sfârșitul anului 2007, cele din ciclul al patrulea la începutul anului 2014, iar cele din ciclul al cincilea la sfârșitul anului 2019. Lucrările la rapoartele din ciclul al șaselea au început în realitate la sfârșitul anului 2018.
Autor: Dan Alexe