Revista presei internaționale: Confruntări militare tot mai crâncene în Ucraina; Următoarele luni – decisive pentru războiul ruso-ucrainean
Presa internațională relatează despre confruntările militare tot mai crâncene care se dau pe câmpul de luptă în Ucraina, dar și despre evoluția mișcărilor politice care se fac la nivel mondial în perspectiva începerii unor eventuale negocieri de încetare a focului între Kiev și Moscova. Încheierea audierilor din Parlamentul European a candidaților la funcțiile de comisari europeni și controalele pe care le impun olandezii la frontierele sale, se numără printre alte evenimente abordate de publicațiile străine.
Contraofensiva rușilor din regiunea Kursk, care durează deja de trei zile, s-a transformat într-o catastrofă pentru ei, transmite corespondentul militar al publicației Bild, Julian Röpke. Potrivit acestuia, în ultimele trei zile, Rusia a pierdut 28 de unități de tehnică blindată și peste 200 de soldați, cucerind doar două mici localități.
În regiunea Kursk luptă cele mai bune brigăzi ucrainene, în timp ce în Donbas apărarea este slabă, scrie El País. Această tactică ar stârni nemulțumiri în rândul unor militari ucraineni, care nu înțeleg de ce resursele de bază sunt direcționate în Kursk, în timp ce apărarea din estul Ucrainei slăbește, se menționează în articol. El Pais citează un fost ofițer ucrainean care-și exprimă speranța că autoritățile de la Kiev au totuși un plan care ar justifica această tactică, ținând cont de faptul că Ucraina va avea nevoie să negocieze de pe poziții de forță în cazul unor eventuale tratative pentru încetarea focului.
Următoarele câteva luni vor fi decisive pentru Ucraina, scrie Reuters, citând un oficial de rang înalt ucrainean. Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din Statele Unite accelerează pregătirile Kievului pentru posibile negocieri în vederea încheierii războiului cu Rusia, or președintele ales de americani ar putea pune capăt în anumite condiții sprijinului oferit Ucrainei, mai spune oficialul citat de Reuters.
Polonia își propune să creeze o alianță cu Marea Britanie pentru a proteja Ucraina după victoria lui Trump, dezvăluie The Times. Potrivit publicației, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, plănuiește să se întâlnească cu omologul său britanic Keir Starmer, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, se menționează în articol. Scopul acestor negocieri este crearea unei alianțe europene pentru protejarea Ucrainei, pe fondul temerilor că noul președinte al Statelor Unite ar putea încheia un acord cu Putin, ocolind interesele Kievului, scrie publicația. Tusk a subliniat că europenii trebuie să-și coordoneze eforturile pentru a preveni slăbirea Ucrainei și pentru a menține securitatea regională, relevă The Times.
Zeci de mii de naționaliști și extremiști de dreapta au participat luni la „Marșul Independenței” din centrul Varșoviei, cu ocazia Zilei Independenței Poloniei, transmite PAP. Potrivit agenției poloneze de presă, participanții au agitat steaguri naționale și au aprins torțe, scandând slogane precum „Dumnezeu, onoarea și patria”. Marșul a generat tensiuni între ultra-dreapta și conservatori, pe de o parte, și liberalii centrali aflați la guvernare, pe de altă parte, remarcă PAP, precizând că partidele mici din coaliția premierului Donald Tusk au pierdut susținere în sondaje, în timp ce Confederația, care a organizat evenimentul, câștigă teren. În cadrul unui discurs, președintele Andrzej Duda – oponent al premierului Tusk, a mulțumit SUA pentru sprijinul lor și a subliniat că poziția unor lideri ai blocului comunitar, precum că Europa își poate garanta propria securitate este o iluzie, scrie agenția PAP.
Decizia privind aprobarea comisarului european desemnat pentru sănătate și bunăstarea animalelor, Oliver Varhelyi, a fost amânată, informează AFP, făcând referire la un anunț al Parlamentului European. Varhelyi, un apropiat al premierului maghiar Viktor Orban, a fost interpelat de eurodeputații de centru și de stânga pe teme legate de dreptul la avort și sănătatea reproductivă, relevă agenția de presă. Potrivit AFP, comisarul desemnat a subliniat că problema avortului nu este o „competență a Uniunii Europene”, ci una națională. Azi va fi ultima zi a audierilor comisarilor europeni desemnați de țările membre ale blocului comunitar prin înțelegere cu șefului executivului de la Bruxelles Ursula von der Leyen, evaluarea finală urmând să aibă loc peste 9 zile.
Principalul lider al opoziției politice din Ungaria, Peter Magyar, îl acuză pe premierul Viktor Orbán că îl spionează, interceptându-i convorbirile telefonice, transmite Politico. Magyar a afirmat citat de publicație că a fost urmărit timp de luni de zile de ofițeri de informații, iar guvernul condus de partidul lui Orban, Fidesz, ar fi plănuit să-l discrediteze cu înregistrări false sau reale ale conversațiilor sale cu fosta lui iubită, care ar fi fost plătită pentru asta. Guvernul maghiar a respins acuzațiile, iar purtătorul de cuvânt al executivului de la Budapesta a numit declarațiile drept „fantezii”, scrie Politico.
Țările de Jos vor introduce controale la toate frontierele sale terestre începând cu 9 decembrie, transmite agenția olandeză de presă ANP. Controalele vor dura cel puțin jumătate de an și fac parte dintr-o serie de măsuri anti-migrație propuse de coaliția de dreapta condusă de Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders. Măsura urmează exemplul Germaniei, care a introdus recent controale temporare la frontierele sale de vest și nord, remarcă ANP.