Maia Sandu: Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa la efectele schimbărilor climatice
Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa la efectele schimbărilor climatice. Acestea afectează viețile oamenilor de zi cu zi, economia și, în special, comunitățile rurale care depind de agricultură. Mesajul a fost transmis de președinta Maia Sandu la Conferința părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite de la Baku. În context, șefa statului a accentuat necesitatea creării unui sistem de finanțare climatică și a subliniat că țara noastră face eforturi de reducere a emisiilor de CO2.
„În Moldova, ne aducem contribuția pentru diminuarea emisiilor de CO2. În ciuda multiplelor crize cauzate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, care ne afectează simțitor economia, am lansat un program național de împădurire - un efort pentru a extinde suprafața împădurită cu 5%, demonstrând angajamentul nostru pentru un viitor mai verde”, a spus șefa statului.
Este nevoie de un sistem de finanțare climatică echitabil și accesibil, care să ajute țările vulnerabile și să consolideze reziliența lor, susține președinta.
„Este pe deplin echitabil să ne așteptăm la sprijinul țărilor dezvoltate. Pentru a accelera implementarea acțiunilor climatice, fondurile și programele existente trebuie, de asemenea, să ușureze procesele birocratice, care astăzi durează ani în șir”, a declarat Maia Sandu.
Conferința Părților este principalul forum internațional dedicat combaterii schimbărilor climatice și reunește anual șefi de stat și de guvern, mediul de afaceri și organizații ale societății civile pentru a coordona eforturile globale și a propune soluții concrete la una dintre cele mai presante probleme ale vremurilor noastre. În acest an, în cadrul evenimentului se pune un accent deosebit pe finanțare.
Aceste fonduri sunt esențiale pentru a ajuta statele să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să protejeze oamenii afectați de consecințele tot mai severe ale schimbărilor climatice.