Antony Blinken se întâlnește la Bruxelles cu oficiali de la NATO și Uniunea Europeană pentru a accelera ajutorul pentru Ucraina
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit astăzi la Bruxelles cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, în contextul în care Administrația Biden încearcă să întărească sprijinul pentru Ucraina, înaintea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, informează Reuters.
Mai târziu, Blinken urmează să aibă o întrevedere cu ministrul ucrainean de externe, Andri Sibiha, comandantul suprem al aliaților NATO în Europa, generalul Christopher Cavoli, cu oficiali de rang înalt ai blocului comunitar și ministrul britanic de externe, David Lammy, conform programului afișat de Departamentul de Stat. Călătoria lui Blinken, care este în drum spre America Latină, vine pe fondul îngrijorărilor masive a susținătorilor Ucrainei că noua administrație Trump va reduce sprijinul american pentru Kiev.
UE trebuie să susțină Ucraina ”atât timp cât este nevoie cu atât ajutor militar, financiar și umanitar cât este nevoie”, a declarat marți în audieri în Parlamentul European (PE) Kaja Kallas, care urmează să-l succeadă în câteva săptămâni pe Jospe Borell în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.
Președintele ales Trump, care a pus la îndoială sprijinul militar al SUA pentru Ucraina, a afirmat că va încheia rapid războiul Rusiei din Ucraina, fără a specifica în ce mod, ridicând îngrijorări în rândul aliaților SUA că ar putea încerca să forțeze Kievul să accepte termenii de pace ai Moscovei.
Câți bani are Pentagonul pentru a ajuta Ucraina
Pentagonul mai are 9,3 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina, bani aprobați de Congres, relatează Deutsche Welle. Un purtător de cuvânt al Ministerului american al Apărării a dat asigurări că toate aceste fonduri vor fi folosite înainte de transferul puterii către echipa președintelui ales, republicanul Donald Trump, care în repetate rânduri a declarat, în campania electorală, că vrea să reducă sau chiar să oprească aceste ajutoare.
Din aprilie până la jumătatea lunii octombrie, Statele Unite au furnizat Ucrainei 83% din muniția promisă, 67% dintre sistemele de apărare aeriană și 60% din alte arme, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.