Permisiunea dată Ucrainei pentru utilizarea rachetelor de rază lungă // Reacțiile Franței, Ungariei și Rusiei
Franța, care a furnizat deja Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, a semnalat luni că ar putea și ea permite Kievului să lovească ținte militare în interiorul Rusiei, după ce se pare că Statele Unite au luat deja aceasta decizie. „Am spus deschis că aceasta este o opțiune pe care am luat-o mereu în considerare” a spus Jean-Noël Barrot înaintea reuniunii miniștrilor de externe UE la Bruxelles, potrivit Reuters.
Coordonatorul politicii externe europene, Josep Borrell, și-a exprimat și el speranța că membrii UE ar putea conveni să permită Ucrainei să folosească armele pentru a lovi în interiorul Rusiei, relatează Reuters.
„Am spus o dată și din nou că Ucraina ar trebui să poată folosi armele pe care le-am oferit, nu numai pentru a opri săgețile, ci și pentru a putea lovi arcașii”, a spus Borrell înainte de reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de externe.
Pe de altă parte, ministrul ungar de externe a criticat vehement anunțul că administrația BIden a permis Kievului să folosească armele cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, chiar dacă se pare că permisiunea s-ar limita la regiunea Kursk din Rusia, parțial ocupată de trupele ucrainene.
Administrația Biden nu a confirmat încă oficial relatările din presa occidentală, care însă se bazează pe informații venite direct de la Casa Albă.
Germania pe de altă parte, rămâne la refuzul categoric al cancelarului Olaf Scholz de a livra Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune. O firmă germană de softwear vrea să livreze însă Ucrainei 4.000 de drone de atac, a confirmat Ministerul Apărării. Dronele sunt botezate „Mini-Taur” și sunt controlate de Inteligență Artificială, relatează mediile germane. Aceste drone sunt mai precise, chiar si când timpul este prost sau comunicarea este eficienta.
Péter Szijjártó a declarat că victoria electorală a republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale a creat o nouă realitate în care „poporul cere pace” – în loc de ceea ce Budapesta vede ca o escaladare a războiului, relatează Politico. Ungaria este singura țară UE care menține legături cu Moscova.
Reacția Kremlinului
Permisiunea dată de Statele Unite Ucrainei de a utiliza rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei este de natură să „arunce gaz pe foc” în conflictul din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Dacă va fi confirmată oficial de Washington, această permisiune va conduce la „o situație fundamental nouă în ceea ce privește implicarea SUA în acest conflict”, a avertizat el.
„Noi pornim în primul rând de la acest lucru”, a punctat el, citat de TASS.
„Este evident că administrația în exercițiu de la Washington intenționează să ia măsuri pentru a continua să toarne gaz pe foc și să continue să provoace tensiuni în jurul acestui conflict”, a declarat Peskov, întrebat despre relatările din presa occidentală că administrația Biden ar fi dat aprobarea pentru atacuri cu armanent american cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. El a subliniat însă că nu a fost făcut încă un anunț oficial.