Planul de combatere a corupției politice cerut de Maia Sandu întârzie, în paralel la Parlament au avut loc audieri pe tema fraudei electorale
Planul de combatere a corupției politice, cerut de președinta Maia Sandu, încă nu a fost finalizat, deși anterior premierul Dorin Recean anunța că un prim draft va fi prezentat pe 21 noiembrie. În timp ce Parlamentul a organizat primele audieri ale instituțiilor responsabile privind schema de cumpărare a voturilor aplicată la recentele scrutine, Președinția și Guvernul continuă consultările pe marginea noilor măsuri, inclusiv legislative, care urmează a fi luate pentru a preveni fraudarea viitoarelor alegeri.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat după ședința Guvernului de astăzi că nu știe exact când va fi finalizat planul privind combaterea corupției politice, cerut săptămâna trecută de șefa statului.
„Încă nu cunosc exact, știu că și zilele trecute și în zilele următoare Președinția are consultări cu reprezentanți ai societății civile și partidelor politice. Urmează a fi sistematizate toate aceste propuneri și respectiv se va decide modul de acțiuni”, a declarat ministra Justiției.
Astăzi au avut loc primele audieri parlamentare privind schema de cumpărare a voturilor prin care s-a încercat fraudarea recentelor alegeri prezidențiale și referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană. Acțiunile de fraudare au fost posibile prin ingerința Federației Ruse, a spus președintele comisiei securitate națională, Lilian Carp, precizând că se impun mai multe modificări legislative pentru a nu le mai admite pe viitor.
„Săptămâna viitoare, recomandarea pe care am făcut-o către instituții, este să prezinte modificări legislative, pe care noi trebuie să le facem într-un viitor foarte apropiat, până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. Și am mai recomandat ca instituțiile care au fost astăzi audiate în cadrul comisiei, dar și cele care vor fi audiate în cadrul comisiei juridice, să fie audiate și în cadrul ședinței parlamentare pentru o dezbatere publică mai largă”, a declarat Lilian Carp.
Lilian Carp a menționat că majoritatea materialelor acumulate de CNA în procesul de documentare a fraudelor electorale rămân încă în examinare. Dintr-un total de peste 3750 de materiale, doar puțin peste 1000 au fost examinate. În urma celor peste 500 de percheziții efectuate în campania electorală au fost sechestrați 57 de milioane de lei. Iar numărul persoanelor implicate, cărora le-au fost cumpărate voturile s-ar ridica la 140 de mii, dar cifra nu este una finală.