Doar 5% din totalul de tineri eligibili au beneficiat de „Voucherul cultural”
Aproximativ 7 200 de tineri au folosit „Voucherul cultural” în cei doi ani de când a fost lansat proiectul, ceea ce constituie 5% din persoanele eligibile. Cauza este că mulți potențiali beneficiari nu pot utiliza acest voucher deoarece nu dețin semnătură mobilă. O parte din tineri susțin că au folosit „Voucherul cultural” pentru a-și procura cărți.
„Voucherul cultural” reprezintă un „bilet digital nerambursabil” în valoare de 1.000 de lei, iar posesorii pot merge la concerte, spectacole de teatru, cinema sau să-și cumpere cărți. În acest scop, statul a bugetat aproximativ 6,5 milioane de lei.
Printre tinerii care au beneficiat de acest serviciu sunt și studenții Lilian Munteanu și Mihai Golovaciuc. Aceștia spun că și-au folosit biletele digitale pentru a-și procura cărți de cultură generală.
„Am beneficiat de acest voucher cu doi ani în urmă. Voucherul a avut o valoare de o mie de lei. Din toată suma mi-am procurat cărți. Cred că am fost unul dintre primii tineri care s-a folosit de această oportunitate, mi-am făcut semnătura mobilă și am așteptat două luni ca acest proiect să intre în vigoare și să beneficiez de această sumă de bani pentru evenimente de cultură”, a spus Lilian Munteanu.
„Anul trecut pe 1 noiembrie am împlinit 18 ani, iar după o săptămână mi-am făcut semnătura mobilă. Din banii primiți mi-am procurat patru cărți. Acolo s-au dus toți banii mei din voucherul cultural, nu i-am folosit deodată, uitasem de ei, iar în lunile martie și aprilie i-am folosit, atunci mi-am procurat cărțile”, a subliniat Mihai Golovaciuc.
Doar 5% din totalul de tineri eligibili au beneficiat de „Voucherul cultural”, a precizat purtătoarea de cuvânt de la Ministerul Culturii, Liuba Lupașco. Potrivit acesteia, mulți tineri nu au semnătură mobilă și nu pot profita de beneficiile acestui bilet digital nerambursabil.
„Asta ne vorbește despre faptul că ar trebui să schimbăm, să simplificăm mecanismul și să verificăm lista de prestatori. Beneficiarii au procurat în mare parte cărți și asta se explică prin faptul că rețeaua de librării are acoperire pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar se observă și un interes al tinerilor pentru spectacole, concerte, pelicule cinematografice”, a declarat Liuba Lupașco.
Precizăm că programul național „Voucher cultural” a fost lansat în noiembrie 2022. Acesta reprezintă un „bilet digital nerambursabil” în valoare de 1 000 de lei, posesorii pot merge la concerte, spectacole de teatru sau la cinema și să-și cumpere cărți, în decurs de un an.
Voucherul poate fi folosit doar online în librării și pe platforme specializate. De voucher cultural pot beneficia tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și dețin o semnătură mobilă, necesară pentru autentificare. Ministerul Culturii examinează posibilitatea extinderii programului și pentru pensionari.