Corespondență de la București // România își alege președintele. Votul diasporei - important
Românii au o sarcină dificilă azi pentru că în cursa pentru ocuparea fotoliului de la Palatul Cotroceni sunt antrenați nu mai puțin de 14 candidați, 13 dacă este să luăm în seamă retragerea recentă din cursă a lui Ludovic Orban, care apare totuși pe buletinele de vot. Primii 5 candidați sunt cotați în diverse sondaje cu șanse să intre în turul doi ce se va disputa peste două săptămâni, în timp ce peste o săptămână, intercalat, va avea loc scrutinul alegerilor parlamentare.
Cele 18.900 de secții de vot din țară s-au deschis încă de la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00 când vor fi publicate primele sondaje EXIT POLL, care vor indica o imagine-prognoză a rezultatelor înregistrate în primul tur.
Ca și la alegerile precedente, votul diasporei este așteptat să conteze mult în ecuația generală a alegerilor. Aproape un milion de persoane cu cetățenie română cu drept de vot sunt așteptate la urne, într-un scrutin care a debutat în diaspora încă de vineri.
Și în Republica Moldova votul la alegerile prezidențiale din România este în desfășurare pentru a treia zi consecutiv. Sunt funcționale 59 de secții de vot în toate regiunile țării, cu șapte mai multe decât la alegerile europarlamentare din acest an, atunci când aproximativ 57.000 de cetățeni români au votat în Republica Moldova.
Autoritățile române anunță că la urne se pot prezenta cetățenii români, care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Ei trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil emis de statul român. În cazul celor care votează în afara țării, votul poate fi exprimat la orice secție de votare organizată pentru diaspora.
Până la ora 13:00, au votat aproape 4 milioane de români. E vorba despre o prezență ușor inferioară scrutinului prezidențial din 2019.
În ceea ce privește declarațiile candidaților care au venit la urne, premierul social-democrat Marcel Ciolacu a spus că a optat pentru „o Românie puternică economic, care să aibă o voce importantă în lume și în care cetățenii să aibă un trai decent”.
La rândul său, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că a votat pentru „prosperitate, securitate și democrație”, în timp ce liderul USR, Elena Lasconi, a spus că a votat „cu încrederea că nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară, în care funcționează instituțiile statului”.
Candidatul independent Mircea Geoană a subliniat că „acum se alege nu doar un președinte, ci și o direcție pentru țară”. Cristian Diaconescu, de asemenea independent, a spus că „suntem în fața unui moment de răscruce”, în timp ce fostul președinte Traian Băsescu a lansat un „îndemn pentru alegători să vină la vot și să opteze pentru ce își doresc în continuare”.
Liderul AUR, George Simion, și-a exercitat dreptul la vot, în diaspora, la Consulatul României de la Roma, motivându-și gestul ca fiind unul de „respect pentru românii care trăiesc în străinătate”.