Social

Campania „16 zile de activism”// Peste 400 de persoane au protestat împotriva violenței în familie

Peste 400 de persoane au ieșit în stradă pentru a transmite un mesaj puternic împotriva violenței în familie și asupra nevoii de schimbare a percepției asupra acestui fenomen. Acțiunea a fost organizată în cadrul campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, lansată luni, chiar de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Astfel, participanții și-au propus să tragă un semnal de alarmă asupra realității crunte a violenței domestice și să-și exprime solidaritatea cu toate femeile și fetele care suferă din cauza abuzurilor.

În cadrul marșului era și Anastasia Morozan, cea care a simțit pe propria piele ce înseamnă violența. Acum trei ani a reușit să iasă dintr-o relație toxică doar cu ajutorul celor apropiați, dar și a femeilor care au trecut prin aceleași momente dificile în viață.

E o violență de lungă durată, e o căsnicie întreagă și e vorba despre o violență nu fizică, dar despre alte tipuri de violență despre care la noi nu se vorbește. Din păcate, femeile tac despre violența emoțională, despre violența financiară, despre violența sexuală. Ceea ce cu siguranță m-a făcut să mă simt ok este sprijinul din partea altor femei care au fost alături și mi-au spus că lucrurile nu merg bine”, spune ea.

Potrivit participanților la marș, violența de gen nu este doar o problemă a femeilor, ci o problemă a întregii societăți.

Suntem contra violenței în orice formă care ar fi posibilă. Violenței îi spunem nu și vrem să avem o societate sănătoasă. Sunt multe, multe situații pe care noi credem că trebuie să le eliminăm din societatea noastră”;

Mesajul este să aibă curajul să vorbească despre asta, să caute ajutor calificat și să știe că pot fi ajutate să rupă cercul violenței și să devină libere de violență”;

Este important de sensibilizat populația generală, pentru că, până la urmă, cel mai important factor de protecție este cel care vine din accesibilitatea sau acceptarea și neacceptarea violenței”.

Chiar dacă au fost înăsprite pedepsele pentru toate formele de abuz, numărul cazurilor de violență este în creștere. Autoritățile susțin însă că cifra a crescut din contul numărului de raportări ale abuzului din partea victimelor. Chiar și așa, cifra este îngrijorătoare. Doar pe parcursul anului trecut, peste 5200 de femei au apelat după ajutor, iar oamenii legii au aplicat 5700 ordine de restricții de urgență.

Ministerul Justiției a întreprins în ultimii doi ani mai multe acțiuni ce țin de modificarea Codului penal, Codului contravențional, unde au fost modificate mai multe infracțiuni, inclusiv înăsprite pedepsele, respectiv nici o formă de violență nu poate fi tolerată și urmează a fi aspru pedepsită”, a menționat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Este o tragedie națională și o realitate dură pe care suntem datori să o recunoaștem, să vorbim despre ea, să raportăm cazurile și să încurajăm femeile victime să nu tacă. Nu există nici o scuză pentru violență”, a declarat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.

Date recente arată că 73% dintre femeile din țară au fost victime ale violenței din partea unui partener, iar 40% au suferit violență fizică sau sexuală.

Citește mai mult