Expert: Gazprom vrea să provoace o criză în R.Moldova. Ajutorul va veni din Vest, nu din Est
Singura amenințare pentru Republica Moldova este Gazprom, prin intenția sa de a provoca o reală criză umanitară în această iarnă, constată experta în energetică, Otilia Nuțu, de la Expert Forum București. Ea a explicat, pentru Moldova 1, că autoritățile Republicii Moldova identifică soluții împreună cu Comisia Europeană și cu partenerii internaționali pentru a găsi alternative și a atenua șocul de preț, în cazul în care țara va rămâne fără gazele rusești și fără curentul electric generat de Cuciurgan.
Ce se întâmplă dacă Ucraina va închide tranzitul de gaze pe teritoriul său din 1 ianuarie 2025?
„Republica Moldova a semnat un contract în octombrie 2021, care specifica clar cantitățile ce urmau să fie livrate atât pe malul drept, cât și pe malul stâng. Gazprom, după semnare, și-a încălcat în mod repetat obligațiile, reducând inițial, în octombrie 2022, livrările cu 30%, după care cu 50%. Întrebarea este dacă Gazprom își va mai încălca obligațiile pe care le are pentru Transnistria, deoarece Chișinăul face tot posibilul pentru a ajuta locuitorii de pe malul stâng să treacă peste această iarnă.”
În cazul unei crize, responsabilitatea îi aparține exclusiv Gazpromului
„Criza este într-adevăr foarte posibilă, însă va fi exclusiv responsabilitatea Gazprom. Gazprom are posibilitatea tehnică să livreze gazul respectiv prin conducta TurkStream, construită exact pentru a ocoli teritoriul Ucrainei. Aceasta a fost gândită pentru a asigura consumul de gaze în sudul Europei, ocolind Ucraina. Nu se poate invoca faptul că nu există posibilitatea de a livra aceste gaze, chiar dacă Ucraina va interzice tranzitul începând cu 1 ianuarie. Gazprom condiționează îndeplinirea unor obligații contractuale pe care le are de alte condiții, precum rediscutarea datoriilor. Dar aceasta este o încălcare a contractului și atât. Nu are absolut nicio legătură datoria malului drept fals prescrisă cu diferențele care ar trebui să fie livrate contractual către malul stâng.”
Alternative există îl lipsa gazelor ruseși și curentului electric generat de la Cuciurgan
„Sigur că sunt alternative. E o diferență majoră față de cum ar fi arătat lucrurile dacă am fi ajuns în aceeași situație în 2021. Deci, Republica Moldova, în ciuda a ceea ce vedem astăzi, este într-o situație de securitate energetică mult mai bună decât era acum 3 ani. În acest moment, se discută posibilitatea aprovizionării cu energie electrică din România sau, în general, de pe piața europeană și sprijin financiar pentru consumatori. De asemenea, ceea ce este foarte important de înțeles este faptul că, dacă se va întrerupe livrarea de gaz către Transnistria, chiar dacă malul drept poate să cumpere energie electrică și să beneficieze de sprijinul Comisiei Europene pentru a atenua șocul de preț, se va pune problema consumatorilor din regiunea transnistreană. Pentru aceștia, Chișinău discută acum soluții împreună cu Comisia Europeană pentru a găsi surse financiare și modalități de livrare a energiei pentru acești consumatori.”
Soluțiile alternative presupun costuri mai mari și se necesită sprijinul UE
„Cel mare aici e tariful? Cum ar trebui să procedăm în cazul asigurării cu curent și gaze pentru regiunea transnistreană, la ce tarif și la ce preț ar trebui să fie acestea? Acum, de unde s-ar putea lua gazul respectiv, dacă nu este dat pe gratis de la Gazprom, întreținându-se artificial iluzia unei bunăstări? El va trebui cumpărat de undeva. Nu cred că se va pune problema, chiar dacă Comisia Europeană va ajuta ca cineva din Europa să poată să ofere gaze gratis pentru Cuciurgan, ca să poată livra energie electrică. Deci, ce se va întâmpla va fi cumpărarea de energie electrică din altă parte decât de la Cuciurgan. Se va aproviziona cu gaze și energie electrică, atât pentru malul drept, cât și pentru malul stâng, din piețele europene și cu un sprijin din partea Comisiei Europene pentru atenuarea șocului de preț asupra consumatorilor casnici vulnerabili. Sigur că lucrurile astea sunt foarte, foarte costisitoare. E foarte important să înțelegem că ajutorul vine de la Vest, nu de la Est.”
CITEȘTE ȘI: Victor Parlicov, după vizita la Sankt Petersburg: Riscul unei crize energetice este iminent