Cetățenii moldoveni pot vinde și cumpăra vehicule fără a merge la ASP
Cetățenii Republicii Moldova pot vinde sau cumpăra autovehiculele deja înmatriculate în Registrul de stat al vehiculelor, de oriunde ar fi, fără ca vânzătorul și cumpărătorul să se deplaseze la subdiviziunile de înmatriculare ale Agenției Servicii Publice. Pentru aceasta, părțile trebuie să dețină o semnătură electronică, iar valoarea tranzacției nu poate depăși 685 de mii de lei, informează Agenția Servicii Publice (ASP).
„Serviciul pe care noi astăzi vrem să-l prezentăm are un element inovator în comparație cu celelalte 43 pe care noi le avem deja disponibile. Este primul serviciu electronic în Republica Moldova care implică o tranzacție. Dacă în serviciile existente astăzi o bună parte din ele e oferirea unor informații sau unui documentul confirmativ, solicitați un extras din actele de stare civilă sau, dacă vorbim de alte instituții, un cazier judiciar, un extras din Registrul de Stat a Populației. În cazul serviciului pe care îl prezentăm astăzi are loc o tranzacție de la distanță. Vreau să vă spun că transcrierea, vânzarea automobililor complet practic online nu există ca servicii nici măcar în jumătate din statele europene”, a explicat șeful ASP, Mircea Eșanu.
Cum funcționează?
- Vânzătorul inițiază procesul online pe platforma serviciilor electronice, completează detaliile și semnează contractul.
- Cumpărătorul primește o notificare prin e-mail, semnează contractul electronic și achită taxele necesare prin MPay.
- ASP verifică cererea și validează tranzacția în cel mult o zi lucrătoare.
Certificatul de înmatriculare provizoriu este emis electronic imediat după validare, iar cel definitiv poate fi livrat prin MDelivery direct la adresa cumpărătorului.
Țara noastră devine un exemplu în regiune, oferind cetățenilor acces la servicii sigure, moderne și eficiente, iar noul serviciu digital reduce riscurile de fraudă și oferă flexibilitate maximă pentru toți utilizatorii, a precizat directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Nicoleta Colomeeț.
„Accesul la aceste servicii și accesul la informații publice nu poate fi posibil fără acces la identitate digitală. Asta se face prin semnătură electronică. Respectiv, semnătură electronică, deținerea acesteia, în orice formă este ea prezentă la moment și în formatele pe care noi ne angajăm să le punem la dispoziție, sunt cheia de acces la aceste servicii. Pentru a accesa serviciile, noi încurajăm continuu toată lumea să obțină semnătură electronică. Avem în jur de 200.000 de semnături active în țară, dar avem nevoie de mai multe”, a explicat Nicoleta Colomeeț.
Potrivit datelor ASP, de la începutul acestui an au fost înmatriculate peste 88 de mii de vehicule. Dintre care - 8046 noi, cu anul de fabricației 2023-2024, ceea ce reprezintă 9 la sută din total.