„Cinci minute de securitate”: Ce beneficii ar aduce aderarea R. Moldova la NATO? Răspunsul expertului
De mai bine de doi ani și jumătate de război în Ucraina, Republica Moldova se află într-o situație dificilă, marcată de o neutralitate consfințită în Constituție și de o armată insuficient de dotată din cauza subfinanțării persistente de mai bine de trei decenii. Această combinație o face extrem de vulnerabilă în fața unei posibile invazii externe.
În timp ce unii moldoveni contestă cu fermitate ideea aderării țării la NATO, alții, însă, se întreabă: „Dacă Republica Moldova ar adera la NATO, ce ar avea de câștigat și ce trebuie să ofere în schimb?”
A răspuns la această întrebare analistul politic de la București, Mihai Isac:
„În primul rând, prin aderarea la NATO, Republica Moldova ar avea de câștigat securitatea pe termen lung, pentru că, dacă ne uităm în decursul ultimilor decenii, nicio țară membră NATO nu a fost atacată de către o țară inamică. Și vedem cum NATO a devenit treptat cel mai important garant pentru securitatea unor țări din Uniunea Europeană și unor țări din America de Nord. Având în vedere faptul că Republica Moldova dorește să intre în Uniunea Europeană, cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă și relația apropiată dintre statutul de membru al Uniunii Europene și statutul de membru al NATO. Practic, marea majoritate a statelor membre NATO sunt membre ale Uniunii Europene și marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene sunt membre ale NATO. În primul rând, NATO nu înseamnă numai garanții de securitate; NATO înseamnă și garanții pentru investitori, garanții din punct de vedere economic, pentru că o țară care are un statut de membru al NATO, o țară sigură din punct de vedere al securității pe termen lung, este mult mai atrăgătoare pentru investitorii din străinătate, dar și pentru proprii investitori. Având această garanție a investițiilor, oamenii de afaceri nu mai sunt interesați să facă investiții în afara țării, așa cum se întâmplă în acest moment, existând un fenomen al investițiilor cetățenilor plecați din Moldova peste hotare. Totodată, ca stat membru al NATO, Republica Moldova va avea relații privilegiate nu numai cu statele membre al NATO, ci și cu alte state importante, NATO având relații privilegiate cu Japonia, Coreea de Sud, Australia sau Noua Zeelandă. Totodată, putem vorbi și de faptul că, prin aderarea la NATO, Republica Moldova va avea posibilitatea să-și reformeze principalele instituții din domeniul securității, și aici vorbim de armată, ministerul de interne, servicii de informații, iar arhitectura de securitate a Republicii Moldova va fi mult consolidată de acest statut. Dar, desigur, este voința politică a electoratului Republicii Moldova, și niciodată NATO nu a forțat o țară să adere la organizație, niciodată în istorie”.
Analistul politic Mihai Isac mai spune că, pentru a adera la NATO, toate statele trebuie să nu aibă conflicte cu statele vecine, așa cum este cazul României sau Bulgariei. Răspunzând la a doua parte a întrebării ce trebuie să ofere în schimb Republica Moldova alianței, Mihai Isac susține că:
„Republica Moldova, în primul rând, ar oferi amiciția aceasta strategică statelor membre ale NATO. Nu există deloc obligații pe care statul Republica Moldova să și le asume dacă nu dorește. Desigur, în cadrul procesului de aderare la NATO sunt necesare o serie de reforme, mai ales în ceea ce privește domeniul militar. Este nevoie de o conștientizare a rolului pe care Republica Moldova trebuie să-l joace la nivelul comunității internaționale, dar deja Republica Moldova face o serie de pași în acest sens. Ne referim la faptul că a devenit un stat exportator de securitate și vorbim aici de misiunile Armatei Naționale în Kosovo, în Liban și, în perioada următoare, trimiterea contingentului în Bosnia-Herțegovina. Deci, nu există nicio discriminare pe bază de religie, etnie sau limbă în cadrul NATO. În multe state din cadrul NATO sunt state cu religii majoritare romano-catolică sau ortodoxă sau, cum este Turcia, care este un stat cu o populație majoritară musulmană”.
Așa dar, dacă Republica Moldova ar adera la NATO, unul din obiectivele pe care ar trebui să le îndeplinească este să contribuie cu 2% din PIB-ul său la cheltuielile pentru apărare. În prezent, țara alocă doar 0,65% din PIB pentru Armata Națională. Conform unui raport NATO, 23 din cele 32 de țări membre au atins deja pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare în 2024. Anul trecut, doar 10 țări îndeplineau acest criteriu. Polonia conduce în ceea ce privește ponderea cheltuielilor militare din PIB, cu peste 4%, urmată de Estonia, cu 3,43%, și Statele Unite, cu 3,38%.
Republica Moldova, dacă ar deveni membră NATO, și-ar asigura securitatea prin instituții bine pregătite pentru a preveni orice amenințare externă. Astfel, s-ar aplica articolul 5, ceea ce înseamnă că toate statele membre NATO ar interveni în apărarea sa in cazul unui atac din exterior.