Numărul persoanelor cu dizabilități, în creștere față de anul trecut. Reprezintă circa 7 la sută din populația țării
Persoanele cu dizabilități reprezintă circa 7 la sută din populația Republicii Moldova. Majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități sunt de vârste cuprinse între 30 și 45 de ani. 2,2% din numărul total al copiilor de până la 18 ani sunt cu dizabilități, iar fiecare a doua persoană cu nevoi speciale intră în categoria accentuată de dizabilitate. Numărul persoanelor recunoscute pentru prima dată cu dizabilitate este în creștere față de anul precedent, arată datele Biroului Național de Statistică publicate în contextul Zilei Naționale a Persoanelor cu Dizabilități.
Majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități beneficiază de pensie de dizabilitate, doar că mărimea medie a acesteia este mult mai mică decât cea a pensiei generale. În medie, o persoană cu dizabilități ridică o pensie de circa 2450 de lei, cu 1225 de lei mai puțin decât un pensionar. Mărimea medie a pensiei de dizabilitate acoperă doar 85 la sută din valoarea minimului de existență, arată datele Biroului Național de Statistică. Accesul persoanelor cu dizabilități la transportul public rămâne limitat, iar copiii cu nevoi speciale sunt integrați încă anevoios în școlile obținute. Participarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii este limitată, iar rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este de trei ori mai mică comparativ cu cea a persoanelor fără dizabilități.
Asigurarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități trebuie să devină o prioritate pentru factorii de decizie, deoarece există anumite bariere, constată directorul executiv al Centrului pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, Vitalie Meșter. El a precizat la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova că dizabilitatea de fapt este o precondiție pentru realizarea celorlalte drepturi.
„Dacă o persoană nu poate ieși din casă, el singur nu se poate deplasa nici la serviciu, nici la o școală, nici la o instituție de învățământ și să dobândească o specialitate sau profesie, nici să își asigure și creeze o familie. Sunt multe restanțe la capitolul accesibilități. Acest lucru se poate întâmpla cu orice persoană. Vârsta înaintată este la fel considerată la nivel internațional ca și dizabilitate. Respectiv, oricine dintre noi la o anumită etapă a vieții devenim o persoană care ne aflăm într-o situație de dizabilitate. Asta ne privește absolut pe toți”, a spus Vitalie Meșter.
Directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, Vanu Jereghi, susține că în țara noastră există un cadru legal bun, racordat la legislația internațională, însă nu sunt suficiente capacități pentru a le aplica.
„Noi la ziua de azi avem norme legale care sunt destul de bune, dar nu avem acte subordonate, lege care ar pune în funcțiune aceste acte normative. Noi pe de o parte avem norme care Parlamentul le-a votat, pe de altă parte ministerele de resort, instituțiile subordonate nu au capacități să pună în aplicare. Nu au timp destul, nu au resurse, nu au bani sau în anumite situații nu există voință”, a declarat Vanu Jereghi.
Autoritățile de la Chișinău au elaborat un șir de măsuri pentru a susține persoanele cu dizabilități, a menționat vicepreședinta Comisiei parlamentare sănătate, protecție socială și familie, Marina Morozova. Aceasta s-a referit la serviciile sociale dezvoltate în toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv Echipa Mobilă.
„Echipa Mobilă este o echipă din cinci persoane care se deplasează la persoana care are nevoie. Aici vorbim de asistent medical, psiholog, kinoterapeut, care se deplasează în satele noastre din raion pentru a ajuta persoanele cu dizabilități. Până în acest an am avut doar în 15 raioane astfel de echipe mobile, însă, datorită partenerilor și datorită Ministerului Muncii și Protecției Sociale s-au găsit resurse și avem aceste echipe mobile în 33 de raioane la moment”, a precizat Marina Morozova.
Datele statistice mai arată că gospodăriile care au în componență persoane cu dizabilități sunt mai puțin dotate cu utilități și rareori își apreciază nivelul de trai ca fiind bun sau foarte bun.