Externe

Corespondență de la București// Principalele forțe politice poartă negocieri intense pentru formarea noului Guvern

Cu cinci zile rămase până la turul doi al alegerilor prezidențiale din România, principalele forțe politice de la București poartă negocieri intense atât pentru formarea noului Guvern, cât și pentru susținerea unui candidat sau a altuia la scrutinul din 8 decembrie. Forțele pro-europene încearcă să formeze un nou Executiv orientat către Europa, dar calculele politice nu sunt simple, iar cea mai surprinzătoare de până acum este poziția celui mai important partid al țării, PSD, care nu și-a anunțat încă susținerea pentru un candidat sau altul la alegerile prezidențiale din 8 decembrie.

Negocierile politice de la București din aceste zile vizează două chestiuni esențiale pentru viitorul României din următorii ani: formarea noului guvern și susținerea pe care partidele și-o arată pentru un candidat sau altul la turul doi al prezidențialelor din 8 decembrie. Șansele pentru un guvern pro-european există după ce partidele extremiste au acumulat doar 32 la sută din voturile exprimate duminică la alegerile parlamentare, dar semnele dinspre tabăra pro-europeană nu sunt foarte clare.

Spre exemplu, una din vocile puternice din rândurile social-democraților, Alfred Simonis, a spus că România nu ar trebui să aibă un guvern de uniune națională. Rezerve față de un guvern de largă coaliție, care să grupeze toate forțele pro-europene, a exprimat și prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu. Într-un interviu acordat Hotnews, el a arătat că această variantă aduce riscul ca partidele extremiste să crească în opoziție, iar la următoarele alegeri parlamentare să obțină scoruri și mai mari.

Discuțiile pentru formarea guvernului sunt strând legate de susținerea pe care partidele o anunță față de un candidat sau altul la alegerile prezidențiale, iar PSD este singurul partid considerat pro-european care nu a anunțat susținerea sa neechivocă pentru Elena Lasconi în turul doi.

Mai mult, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, surprinzându-i pe mulți, că partidul său a decis să-i lase pe simpatizanții și membrii săi să hotărască singuri ce este mai bine pentru România în data de 8 decembrie.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu, spune că dacă aceasta va rămâne poziția social-democraților, aceștia îl susțin indirect pe Călin Georgescu la alegerile din 8 decembrie.

În momentul în care PSD declară că lasă electoratul să voteze în funcție de propria conștiință, îl sprijină pe Georgescu. Cred că declarațiile PSD țin de strategia sa de negociere, dar electoratul PSD este mai degrabă apropiat de electoratul extremei drepte decât de electoratul pro-european și asta pentru că, din punctul meu de vedere, Rusia a câștigat războiul cultural pe rețelele sociale pe care le-a adus cu iscusință mai bine de un deceniu și nimeni nu a reacționat”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Turul doi al alegerilor prezidențiale din România va avea loc duminică, 8 decembrie, și este văzut drept un vot pentru orientarea României către este sau vest în următorii ani.

Autor: Mircea Oprea

Citește mai mult