Experți: Statul trebuie să solicite planuri de achiziție pe termen lung a gazelor naturale
Pentru a evita situațiile de criză și majorările de tarife, ar fi necesar ca autoritățile de la Chișinău să emită un document de politică publică care să ofere companiilor, operatorilor și furnizorilor de pe piață linii directoare referitoare la achiziția și calendarul optim pentru volumele și prețurile de import ale gazelor naturale. Opinia îi aparține Eugeniei Gusilov, directorul fondator al Romania Energy Center (ROEC), și a fost exprimată în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1.
„Ar fi necesar ca autoritățile de la Chișinău să emită un document de politică publică care să ofere linii directoare companiilor de pe piață, referitoare la achiziția și calendarul optim pentru volumele și prețurile de import ale gazelor naturale. Este greșit să nu se ia în considerare și factorul temperaturii sau vremea de afară. Eu ani de zile m-am uitat pe rapoartele din România privind volumele și prețurile la care erau importate, în special, gazele naturale. Este clar că iarna prețurile la gaze sunt cele mai mari. Gazprom-ul va încerca să lege problematica de datoria pe care, de fapt, Chișinăul nu o recunoaște și aici trebuie să ne așteptăm la tentative de manipulare.”
Expertul WatchDog, Valeriu Pașa, spune că a sperat ca audierile parlamentare să aducă claritate, dar a ajuns la concluzia că directorii celor două companii responsabile de acest domeniu trebuie să fie demiși pentru că nu și-au onorat obligațiile. „Rusia încearcă să provoace o criză umanitară în stânga Nistrului pentru a destabiliza regiunea, dorind să bage oamenii în frig și sărăcie totală, iar în acest fel să destabilizeze întreaga Republică Moldova. Acesta este instrumentul cu care acționează Rusia: o crimă împotriva umanității, împotriva oamenilor care locuiesc în stânga Nistrului și pe care îi țin captivi de zeci de ani.”
Potrivit lui Pașa, Rusia este complet responsabilă, deoarece are obligații contractuale de a livra gaze naturale în stânga Nistrului. „Ei și-au asumat acest lucru. Au posibilitatea tehnică de a livra acest gaz fie pe teritoriul Ucrainei, iar dacă nu, prin conducta din Turcia pe care chiar Rusia a construit-o. Dacă nu livrează, asta înseamnă că este decizia lor politică, nicidecum o problemă din partea Republicii Moldova sau a Ucrainei.”
Autoritățile admit că s-au făcut mai multe greșeli în procesul de achiziționare și asigurare cu stocuri de gaze, dar evită să spună cine exact s-ar face responsabil de situația creată. În timp ce directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că a avertizat din iulie despre fluctuațiile de prețuri și riscul unei posibile majorări de tarif, reprezentanții ANRE declară că majorarea tarifului la gazele naturale a fost „inevitabilă”.
Autoritățile au dat asigurări că vor interveni cu compensații majorate la energie, dar deocamdată mecanismul nu a fost anunțat. Problemele din sectorul energetic puteau fi evitate dacă autoritățile interveneau la timp, susțin cetățenii nemulțumiți de majorarea tarifelor, dar și de mărimea compensațiilor, despre care anticipează că ar putea fi mai mici comparativ cu sezonul rece trecut.