Externe

Disensiuni în NATO pe tema aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică

O posibilă aderare a Ucrainei la NATO, cerută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca măsură de securitate în fața agresiunii ruse, continuă să creeze tensiuni în NATO, deși sunt mai puține țări, precum Estonia, care sprijină poziția Kievului, decât cele care se opun.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat la Bruxelles, la reuniunea NATO că apărarea colectivă a NATO nu ar trebui sacrificată sau pusă în pericol pentru nicio țară terță. Ministrul ungar a mai spus că argumentul potrivit căruia Ucraina luptă pentru libertatea și democrația europeană este orb.

Ucraina luptă pentru propria libertate și suveranitate, ceea ce ar trebui aplaudat, dar nu trebuie confundată cu ideea că ei luptă pentru alții”, a adăugat Peter Szijjarto.

Kaja Kallas, noua coordonatoarea a politicii externe europene, declara duminică, la Kiev că Ucraina va fi sprijinită, „cât este nevoie”, pentru că opunându-se Rusiei, luptă și pentru securitatea întregului continent.

Ministrul de Externe al Estoniei a recunoscut că „deciziile strategice mari” privind aderarea la NATO erau puțin probabil să vină de la reuniunea NATO.

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, va fi investit pe 20 ianuarie, iar în cursul campaniei electorale a afirmat de mai multe ori că va „face pace în Ucraina” în câteva zile, chiar dacă acest lucru ar implica cedări teritoriale din partea Kievului.

Citește mai mult