Social

Revista presei // Aspectul energetic – crucial în războiul hibrid purtat de Rusia împotriva RM; Secretarul general al NATO, despre dronele care cad în RM

Cine este vinovat de majorarea prețului gazelor naturale la început de iarnă? – e principala întrebare la care caută răspuns presa din Republica Moldova. Mai multe publicații scriu despre percepția greșită a locuitorilor din Găgăuzia care consideră în mod eronat că Rusia este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Majoritatea ziarelor semnalează între timp că o nouă dronă a fost găsită pe teritoriul statului după alte cazuri de acest fel înregistrate în ultima perioadă.

Mai mute publicații caută să afle de ce volumul de gaz necesar pentru perioada rece a anului nu a fost procurat din vară, când prețul acestuia era mai mic. Cine este vinovat de majorarea prețului gazelor naturale la început de iarnă? – este și titlul unui articol apărut în Ziarul de Gardă. Publicația face referire la explicațiile pe care le dă Victor Bînzari, directorul general interimar al Energocom – companie de stat care se ocupă de cumpărarea gazelor naturale de pe piața internațională. Șeful Energocom menționează că decizia finală privind volumul de gaz care trebuie procurat, îi revine companiei Moldova Gaz – principalul operator de furnizare și distribuție a gazului controlat de gigantul rus Gazprom. „Fiecare companie care are clienți, ce consumă gaze, este responsabilă să se pregătească de iarnă din vară. Activitatea noastră este pe piața angro și noi ne-am făcut treaba cap-coadă,” îl citează Ziarul de Gardă pe Victor Bînzari. Potrivit acestuia, Energocom și-a îndeplinit misiunea informând compania Moldova Gaz că sfârșitul verii și luna septembrie este cea mai potrivită perioadă pentru achiziții de gaze. De cealaltă parte, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că subiectul prețurilor la gaz este prea politizat, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit lui Ceban, „Moldovagaz” nu a procurat din vară volumul necesar de gaze pentru perioada rece a anului pentru că fie nu a avut oferte, fie că ofertele prezentate erau mai scumpe decât plăteau la acel moment consumatorii din R. Moldova.

Subiectul majorării tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei a fost abordat în Parlament, cadrul unei ședințe publice, organizate de Comisia economie, buget și finanțe, transmite jurnal.md. Urmare a discuțiilor, au fost recomandate mai multe acțiuni pentru a evita, în viitor, fluctuațiile de prețuri în sectorul energetic, notează publicația.

”Rusia a abandonat Transnistria pentru a lăsa cartoful fierbinte la Republica Moldova”, titrează deschide.md. Potrivit editorialistului Iulian Chifu, Republica Moldova este în cea mai dificilă situație, pe punctul de a atinge un scenariu negativ care ar reprezenta pentru ea o furtună perfectă: Gazprom și Federația Rusă vor tăia gazul prin Ucraina și nu vor aduce altul pe canale alternative. Potrivit analistului, Kremlinul exercită presiuni asupra Chișinăului pentru a renunța la auditul privind datoriile și a plăti sume mari către Gazprom, ceea ce ar încălca sancțiunile occidentale și ar finanța războiul Rusiei în Ucraina. O astfel de situație ar împinge regiunea separatistă transnistreană, cu toate problemele ei economice și demografice, în responsabilitatea Republicii Moldova, consideră Chifu. Costurile reintegrării regiunii, împreună cu cele ale aprovizionării cu energie, ar fi aproape insuportabile pentru stat și cetățeni. Scopul Moscovei este de a bloca sau întârzia parcursul pro-european al Moldovei, creând dificultăți politice și economice înainte de alegerile parlamentare, mai spune Iulian Chifu citat de publicația deschide.md.

Moldovagaz este instituția responsabilă pentru eșuarea achiziției gazului la cel mai bun preț, pentru perioada rece a anului, urmată de majorarea tarifului pentru consumatori, este concluzia experților de la WatchDog, citați de Tv8. Analiștii consideră că greșeala de a nu face achizițiile necesare încă din luna iulie, a fost admisă de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban fie din necunoaștere, fie din rea intenție. Potrivit expertului WatchDog, Andrei Curăraru, deși vom plăti iarna asta mai puțin decât în sezonul trecut, tariful la gaz ar fi putut fi și mai mic dacă achizițiile se făceau corect. Potrivit lui Curăraru, în luna august, o dată cu preluarea de către Ucraina a stației din Sudja, prețurile la gaz au crescut esențial, iar astfel șansa de a procura gaz în limitele prețului de achiziție care era stabilit în tariful precedent a fost ratată. „Cert este că din cauza Moldovagaz, tariful s-a majorat pentru toți. Trebuie să înțelegem că Vadim Ceban este în fruntea Moldovagaz cu sprijinul Gazprom. În pofida tentativelor de a schimba directorul instituției, Gazprom așa și nu a convocat consiliul de observatori pentru a desemna un nou consiliu de administrație și un director ales prin concurs. De ce Gazprom ține atât de mult la Vadim Ceban, de ce autoritățile noastre îl iartă pentru așa zisa greșeala nu este clar. Ceea ce însă este evident, e că în războiul hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova aspectul energetic este unul crucial. Iar creșterea tarifului ca urmare a deciziei unui om susținut direct de Moscova, este greu să fie catalogat drept o simplă greșeală”, a mai subliniat expertul WatchDog.

Companiile înregistrate în UTA Găgăuzia exportă 2% din mărfuri spre Rusia și aproape 50 la sută spre Uniunea Europeană, titrează Radio Chișinău. Influențați de propagandă, 75% dintre locuitorii Găgăuziei consideră, că Rusia este principalul partener comercial al regiunii, scrie Moldpres, cu referire la vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Oficialul subliniază necesitatea combaterii dezinformării ca oamenii să aibă o percepție corectă a realității și să simtă beneficiile integrării economice europene, inclusiv pentru antreprenorii locali.

Majoritatea publicațiilor semnalează că o nouă dronă a fost depistată în dimineața zilei de marți, 3 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova. De această dată dorna a fost găsită în extravilanul localității Podgoreni din raionul Orhei. Mai multe ziare publică reacția secretarului general al NATO, Mark Rute, care a fost întrebat de jurnaliști dacă România poate apăra RM de dronele rusești? Este o chestiune bilaterală și rămâne la discreția României, țară-membră a Alianței Nord-Atlantice, să apere Republica Moldova de dronele rusești care-i încalcă spațiul aerian, îl citează pe Rutte Newsmaker. Potrivit oficialului, Republica Moldova e în vizorul NATO și comunică permanent cu președinta Maia Sandu. De la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, mai multe drone lansate de Rusia s-au abătut de la traiectorie și au căzut pe teritoriul R. Moldova, amintește Newsmaker.

Unul dintre generalii lui Putin, implicat în invazia rusă din Ucraina, este originar din Găgăuzia, relevă Rise.md. Potrivit publicației, Nicolai Cioban, originar din Cazaclia, Găgăuzia, conduce trupe de elită rusești și este subalternul generalului de rang înalt Mihail Teplinski, comandantul trupelor aeropurtate rusești, care a fost sancționat internațional, inclusiv pentru masacrul de la Bucea, Ucraina. Cioban a fost responsabil de parașutiștii trimiși să ia cu asalt capitala Ucrainei la începutul invaziei ruse, notează RISE Moldova.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult