Internațional

Franța: Guvernul Barnier, înlăturat de la putere printr-o moțiune de cenzură

Membrii Adunării Naționale Franceze au adoptat cu o majoritate covârșitoare o moțiune de cenzură împotriva activității guvernului condus de Michel Barnier. Cabinetul de miniștri trebuie acum să demisioneze, transmite BBC.

Le Monde
Sursa: Le Monde

331 de deputați au votat pentru moțiune, în timp ce erau necesare cel puțin 289 de voturi. Michel Barnier a devenit astfel primul șef de guvern înlăturat de la putere de la Georges Pompidou în 1962 și cel mai longeviv prim-ministru fiind în funcție doar 90 de zile.

Michel Barnier și cabinetul său vor rămâne probabil la conducere, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron caută un nou prim-ministru - după alegerile anticipate din iulie, această căutare a durat 50 de zile.

Conform Constituției franceze, noi alegeri nu pot fi convocate timp de un an de la cele anterioare.

În ultimele zile, mai multe voci i-au cerut președintelui Macron să demisioneze, dar marți liderul francez a reiterat că nu are intenția să o facă și că va servi țara „până în ultima secundă a mandatului său”, care expiră în 2027.

Căderea guvernului are loc după ce partidele de extremă dreaptă și de stânga au declarat că vor vota pentru o moțiune de cenzură împotriva premierului Michel Barnier. Demersul lor a venit după ce Barnier a declarat că va încerca să treacă prin parlament, fără vot, un proiect de lege privind securitatea socială, deoarece o concesie de ultim moment nu a fost suficientă pentru a obține sprijinul Reuniunii Naționale (RN), partid de extremă dreapta, condus de Marine Le Pen.

Ce urmează?

Există riscul unui colaps bugetar?

Din cauza cenzurii guvernamentale, șansele ca Parlamentul să adopte un buget pentru 2025 scad. Termenele sunt de fapt prea strânse pentru ca un nou proiect pregătit de un viitor guvern să fie examinat de Adunarea Națională și Senat înainte de 31 decembrie.

Aceasta ar însemna că statul nu va mai putea suporta cheltuieli sau să încaseze venituri la 1 ianuarie. În aceste condiții, activitățile guvernamentale ar putea înceta, situație ce nu a mai avut loc în istoria Franței.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult