Parchetul General din România investighează posibile infracțiuni electorale, coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a campaniei lui Călin Georgescu
Parchetul General de la București a anunțat că s-a autosesizat în urma desecretizării documentelor discutate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 noiembrie 2024, care vizează procesul electoral pentru alegerile prezidențiale. Ancheta se concentrează asupra posibilelor infracțiuni de corupere a alegătorilor, spălare de bani și utilizarea unor metode ilegale în mediul online pentru influențarea votului, transmite HotNews.
Promisiuni înainte de turul II: Lasconi și Georgescu s-au adresat alegătorilor din Republica Moldova
Cum pot influența viitorul Republicii Moldova alegerile prezidențiale din România: opinia experților
Potrivit unui comunicat, există indicii privind coruperea alegătorilor, inclusiv prin campanii desfășurate online, care aveau ca scop influențarea opțiunilor de vot în favoarea lui Călin Georgescu. De asemenea, se investighează proveniența și utilizarea sumelor de bani destinate finanțării campaniei electorale, suspectate a fi folosite în mod ilegal.
Parchetul a sesizat și comiterea unor infracțiuni informatice. Au fost identificate activități online ce implicau conturi false, utilizate pentru manipularea opiniei publice și distorsionarea procesului electoral. Conturi de TikTok create încă din 2016 și de Telegram din 2022 au fost mobilizate pentru promovarea candidatului, conform informațiilor furnizate în rapoartele SRI.
În acest context, Parchetul General a solicitat procurorului-șef al DIICOT să inițieze o anchetă separată pentru infracțiuni aflate în competența acestei structuri. Documentele desecretizate de președintele Klaus Iohannis vorbesc despre implicarea unui posibil actor statal care a susținut operațiuni complexe de influențare a procesului electoral.