Externe

Președintele Coreei de Sud ar putea primi interdicție de călătorie. Opoziția cere demiterea și urmărirea penală

Președintele sud-corean, Yoon Suk Yeol, ar putea primi interdicție de călătorie, în timp ce procurorii investighează decretul de lege marțială care a șocat Coreea de Sud săptămâna trecută. Decizia, care a mobilizat trupe speciale în Seul pentru șase ore, a stârnit un val de controverse și acuzații de „rebeliune” din partea opoziției. Biroul de Investigare a Corupției pentru Oficialii de Rang Înalt a anunțat că analizează măsura interzicerii părăsirii țării de către Yoon. Fostul ministru al apărării, Kim Yong Hyun, a fost deja reținut, iar presiunile asupra președintelui cresc, notează AP.

Reuters
Sursa: Reuters

Deși președintele beneficiază de imunitate, acuzațiile de rebeliune sau trădare ar putea deschide calea unor investigații directe. Opoziția califică acțiunile lui Yoon drept „un atac asupra democrației,” iar Partidul Democrat pregătește o nouă moțiune de impeachment.

După scandalul provocat de legea marțială, Yoon și-a cerut scuze publice. Liderul de la Seul a afirmat că își asumă responsabilitatea, dar lasă viitorul său politic în mâinile partidului său. Președintele formațiunii Puterea Poporului, Han Dong-hun, a sugerat o „ieșire controlată” pentru Yoon, dar nu a oferit detalii despre termenii sau momentul acesteia. În același timp, opoziția consideră decizia privind legea marțială neconstituțională și cere demiterea și urmărirea penală a președintelui.

Fostul ministru al apărării, Kim Yong-hyun, a fost arestat duminică pentru implicarea sa în declararea legii marțiale, în timp ce ofițeri de rang înalt din armată au declarat public că nu vor mai respecta ordine similare. Comandantul forțelor speciale, colonelul Kim Hyun-tae, a recunoscut că a fost obligat să trimită trupe pentru a împiedica parlamentul să respingă măsura, afirmând că a fost „o victimă a fostului ministru al apărării”, potrivit Reuters.

Reacții internaționale și economice

Situația a alarmat aliații Coreei de Sud, inclusiv Statele Unite, care au 28.500 de militari care staționează în țară. Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut respectarea procesului democratic, iar secretarul apărării Lloyd Austin și-a anulat vizita planificată în Seul.

În același timp, criza politică riscă să destabilizeze economia Coreei de Sud, a patra ca mărime din Asia.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult