Social

Revista presei // Noi falsuri, lansate în spațiul public; Limba locuitorilor autonomiei găgăuze, pe cale de dispariție

Mai multe publicații scot la iveală noi falsuri, lansate în spațiul public, care vizează nu doar Republica Moldova, ci și statele învecinate. Probleme regionale discutate de speakerul Igor Grosu la Washington, dar și cauzele eșecului găgăuzilor de a-și promova limba și obiceiurile, sunt alte subiecte abordate de ziarele din Republica Moldova.

TVR Moldova scoate la iveală noi încercari de dezinformare în mediul online, în special pe platforma TikTok, unde apar diferite imagini cu deplasări de tehnică militară în România, despre care se afirmă în mod eronat că au fost filmate pe 7 decembrie. În realitate, e vorba de imagini cu deplasarea mijloacelor de luptă care au defilat la parada militară organizată pe 1 decembrie de Ziua României, dezvăluie TVR Moldova. Alte falsuri care circullă în mediul online se referă la pretinsa intenție a Ministerului Apărării de la București pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii lor pe frontul din Ucraina. Toate aceste informații răspândite pe rețelele digitale, sunt false și fac parte din campanii susținute de actori statali care acționează împotriva suveranității României și împotriva NATO, pentru a crea panică în societate”, transmite TVR Moldova citând o declarație a autoritățior de la București.

În timp ce războiul din Ucraina continuă, propaganda rusă alimentează noi dezinformări, constată TV8. Un val de speculații, conform cărora o treime din terenurile arabile ale Ucrainei ar fi fost „vândute” companiilor străine, este demontat de date reale care arată că astfel de tranzacții sunt imposibile fără un referendum, notează postul de televiziune. În timp ce armata rusă bombardează orașele din Ucraina, agenția de presă Sputnik lansează propriile rachete informaționale, observă autorul articolului. Narativul semănă izbitor cu falsurile care au circulat în R. Moldova în ajunul referendumului, potrivit cărora odată cu integrarea în UE pământurile noastre vor fi vândute străinilor. Dar nu este o noutate nici pentru Ucraina, or un fals asemănător a fost răspândit și în anii trecuți în țara vecină, subliniază TV8.

Portalul anticorupție.md analizează felul în care Rusia s-a implicat în deturnarea procesului electoral din România, amintind că documentele declasificate de serviciile de securitate ale țării au dus la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit acestor documente, candidatul pro-rus Călin Georgescu ar fi fost susținut în campania electorală de zeci de mii de conturi TikTok, o rețea de socializare chinezească. Rețeaua asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi, care „au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului”, notează anticorupție.md. Aceeași publicație relevă că în ziua și noaptea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, au fost atestate atacuri online din peste 30 de state, inclusiv contra Biroului Electoral Central și a Autorității Electorale Permanente. Serviciile de informații din România sugerează că aceste atacuri au implicat resurse financiare considerabile și, având în vedere amploarea lor, par să fi fost coordonate de un stat, remarcă anticorupție.md.

Mai multe publicații reflectă vizita delegației RM în SUA, care se încheie azi, 9 decembrie. Publicația Newsmaker îl citează pe speakerul parlamentului Igor Grosu, potrivit căruia, situația complicată din RM și întreaga regiune a fost unul dintre subiectele abordate la Washington. „Grupările criminale prin care Rusia lucrează în regiune, nu se liniștesc și folosesc la greu rețelele sociale și propaganda pentru a slăbi procesele democratice, susține speakerul legislativului de la Chișinău”. „Și în acest an, în plină iarnă, Kremlinul folosește problema gazelor într-un mod cinic, în scopuri politice, pentru a crea dependență și haos în statele din fosta lor zonă de influență. Acum, mai mult ca niciodată, Republica Moldova are nevoie de susținerea tuturor forțelor democratice pentru a rămâne parte a lumii libere, pentru a fi o Moldovă europeană”, a semnalat Igor Grosu, citat de Newsmaker.

Moldova 1 constată că la 30 de ani de la crearea autonomiei găgăuze, scopul oficial declarat de a renaște și dezvolta limba găgăuză, nu a fost atins. Mai mult, limba locuitorilor autonomiei este pe cale de dispariție, iar odată cu ea, - și identitatea poporului găgăuz, avertizează Constantin Taușanji, fost deputat și doctor în științe economice. El consideră că situația este rezultatul influenței politicienilor locali, care au ignorat problemele regiunii în favoarea intereselor unor forțe care vor să controleze autonomia. Această neglijență pune în pericol viitorul cultural și identitar al găgăuzilor, conchide Constantin Taușanji, citat de Moldova 1.

Europa Liberă transmite că în R. Moldova va fi creat un registru al agresorilor în cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie. Potrivit postului de radio, registrul informațional centralizat va permite crearea rapoartelor personalizate despre agresori, deciziile judiciare și măsurile de protecție, facilitând accesul rapid la aceste date. Sistemul va integra inteligența artificială pentru a analiza datele și a identifica riscuri, contribuind la prevenirea recidivelor și la protecția victimelor. Autorii proiectului subliniază, citați de Europa Liberă, că noul registru va înlocui metodele învechite și birocratice folosite pentru a duce evidența agresorilor, asigurând o evidență mai clară a cazurilor de violență.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult