Justiție

Riscurile de corupție în domeniul achizițiilor: soluții propuse de experții de la IDIS „Viitorul”

Îmbunătățirea legislației, digitalizarea proceselor și înăsprirea sancțiunilor ar putea reduce riscurile de corupție în domeniul achizițiilor, susține experta de la IDIS „Viitorul”, Diana Enache, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Chiar dacă în ultimii ani legislația națională din domeniul achizițiilor s-a îmbunătățit există încă riscuri că la etapa de tender cât și după corupția poate să se manifeste, mai susține experta.

„Sunt un set de riscuri asociate procesului de achiziție. În primul și în primul rând, este vorba de legislație și proceduri. Sigur că o legislație coerentă, simplu de aplicat, robustă, clară, care nu lasă loc de interpretări, defavorizează apariția riscurilor de corupție. Totuși, aceasta nu este suficientă. Prin urmare, mai sunt două elemente importante. Pe lângă legislație robustă, mai este și elementul de control și monitorizare care responsabilizează actorii și, evident, și sancționare în cazul în care se identifică o încălcare. Și al doilea element este digitalizarea completă a procesului de achiziție”.

Precizăm că, anual, la 9 decembrie, la nivel internațional, este marcată Ziua Anticorupție. Aceasta a fost instituită de către Organizația Națiunilor Unite la 31 octombrie 2003. Mai exact, atunci, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, subliniind necesitatea unor măsuri globale pentru combaterea acestui fenomen. Republica Moldova a semnat Convenția în 2004 și a ratificat-o în 2007.

Citește mai mult