România și Bulgaria intră în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
Miniștrii de interne din țările Uniunii Europene au aprobat joi dimineața, la Bruxelles, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen cu frontierele terestre, începând de la 1 ianuarie 2025, susțin surse concordante de la Bruxelles, informează un comunicat al Comisiei Europene.
„Aceasta nu numai că întărește spațiul Schengen, dar va consolida și mai mult piața internă, va crește călătoriile, comerțul și turismul. Un spațiu Schengen robust întărește unitatea UE și face Uniunea Europeană mai puternică la nivel global. Decizia de astăzi înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetățenii pot călători fără controale la frontierele terestre către și între Bulgaria și România”, a precizat Comisia Europeană.
„Este făcut. Este decis. Este meritat. România și Bulgaria se vor alătura complet Spațiului Schengen pe 1 ianuarie 2025. Felicitări oamenilor din ambele țări care au muncit mult și din greu pentru acest lucru. Un spațiu Schengen mai puternic semnifică o Europă mai sigură și mai unită”, se spune în mesajul președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.
It’s done. It’s decided. It’s deserved.
— Roberta Metsola (@EP_President) December 12, 2024
Romania & Bulgaria will fully join Schengen on 1 January 2025.
Congratulations to the people of both countries who have worked hard and long for this.
A stronger Schengen signifies a safer & more united Europe.#StrongerTogether 🇪🇺🇷🇴🇧🇬 pic.twitter.com/lcgMFCWK69
Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj, după ce România și Bulgaria au fost acceptate în Schengen.
„Pe deplin în Schengen - acolo unde îți este locul”, a scris președinta Comisiei Europene, pe platforma X.
Fully in Schengen - where you belong.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 12, 2024
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că este o decizie mult așteptată de statul român: „Astăzi am o veste bună, România este în Schengen cu drepturi depline. În această dimineață la Bruxelles a fost luată decizia privind aderarea. O decizie așteptată de prea mult timp de către noi toți. Datorită eforturilor coordonate ale autorităților, vreau să precizez aici MAE și MAI, ne putem bucura de un drept legitim. Aderarea reprezintă un pas firesc și necesar pentru România, ca membru cu drepturi depline la UE. Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple, au un impact asupra imaginii țării, economiei”, a menționat Klaus Iohannis.
România va fi un partener puternic pentru Schengen, a specificat ministrul de interne din România, Cătălin Predoiu: „Vom consolida spațiul Schengen. Măsurile noastre de protecție a frontierelor sunt printre primele din Europa. Suntem pregătiți să continuăm să fim un partener loial și solid al spațiului Schengen. Am muncit din greu pentru a fi aici în acest moment și vom continua să colaborăm cu Comisia și cu statele membre pentru a ne consolida poziția. Cred cu tărie că cetățenii români merită acest moment”, susține Cătălin Predoiu.
După ani de opoziție din partea mai multor state membre, inclusiv Germania, Franța, Olanda și Austria, România și Bulgaria au obținut sprijin pentru aderarea completă la Schengen. Austria și-a justificat schimbarea de poziție prin reducerea semnificativă a migrației ilegale în urma implementării unor măsuri comune.
Conform unei decizii a Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER), data de 1 ianuarie 2025 este propusă pentru ridicarea completă a controalelor. Totuși, implementarea Articolului 25 din Codul Frontierelor Schengen permite menținerea controalelor interne în anumite circumstanțe excepționale, cum ar fi amenințările la adresa securității.
România și Bulgaria au început procesul de aderare parțială la Schengen în martie 2024, cu granițele aeriene și maritime. Ridicarea controalelor la frontierele terestre marchează al doilea și ultimul pas pentru integrarea completă în Spațiul Schengen.
Context: Eforturile României și Bulgariei de a adera la Schengen au fost blocate în trecut de preocupările legate de corupție și de migrația ilegală. Veto-ul Austriei din decembrie 2022 a fost ultima mare piedică, generând critici dure la nivel european. Acum, cu sprijinul unanim al statelor membre, aderarea completă este iminentă.