„Expert-Grup” anticipează pentru anul 2024 o recuperare economică de 2 la sută
Republica Moldova își menține vectorul integrării europene, deși acesta este subminat de mersul lent al reformelor, este principala concluzie a Raportului de Stare a Țării pentru anul 2024, prezentat la cea dea XII-a ediție a conferinței Anuale MACRO: „Economia Moldovei în contextul ciclurilor electorale”. Pentru ca Republica Moldova să își valorifice întregul potențial economic, trebuie să fie adoptate strategii inovatoare și să fie aliniate politicile naționale la standardele europene, au precizat experții în domeniul economic. În același timp, ei au specificat că este esențial să fie îmbunătățit mediul de afaceri, să fie sprijinită eficiența programelor guvernamentale și promovată o creștere economică incluzivă de care să beneficieze toți cetățenii.
Pentru 2024, Raportului de Stare a Țării anticipează o recuperare economică de 2%, după stagnarea din 2023, grație dinamizării consumului intern și a investițiilor publice, însă această majorare practic nu contează deoarece țara noastră are nevoie de cel puțin o creștere dublă, a declarat directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupusor. Acesta a prezentat principalele concluzii ale Raportului, menționând că în domeniul social, problema cea mai gravă este sărăcia, rata acesteia în țara noastră fiind de 32 la sută, adică fiecare a treia persoană.
„Decelerarea creșterii economice a început cu mult timp înaintea și războiului din Ucraina și a crizei energetice. Vorbim de o tendință pe termen lung, ceea ce înseamnă că trebuie să schimbăm ceva fundamental în modelul de creștere economică, iar măsuri stimulative, atât bugetare cât și monetare, nu mai sunt suficiente pentru a asigura o creștere economică mai dinamică. Pentru anul 2024, dar și 2025 deja, principalele riscuri le vedem în agricultură. Avem stagnare în industrie și ponderea industriei în PIB a ajuns la minime istorice. Creșterea deficitului comercial, importurile cresc, având în vedere creșterea consumului, dar exporturile sunt încă în minus”.
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, recunoaște că creșterea economică a țării ar putea fi mult mai mare.
„Noi trebuie să accelerăm și de aceea ceea cu ce ne ocupăm acum este anume să developăm și să identificăm, să le dinamizăm acele sectoare ale economiei care să ne permită un pas, un ritm de creștere mai rapid. Ori după anul 2022, când economia într-adevăr a încremenit, însă am reușit să întoarcem economia pe plus și anul ăsta și în anii următori mizăm pe un ritm din ce în ce mai accelerat.”
Precizăm că, astăzi la Chișinău are loc Conferința Anuală MACRO: „Economia Moldovei în contextul ciclurilor electorale”, ediția a XII-a.
Subiectul special al ediției din acest an este creșterea rezilienței economice a Republicii Moldova. Accentul Raportului de Stare a Țării cade pe facilitarea accesului la capital și pe eliminarea barierelor financiare sistemice, care vor contribui la stimularea unui climat economic favorabil.