Protestele nu contenesc în Georgia. Situația devine tot mai tensionată
Situație tot mai tensionată în Georgia, unde protestele nu contenesc de două săptămâni. Manifestanții cer eliberarea tuturor celor reținuți în cadrul protestelor, alegeri parlamentare noi și continuarea parcursului european al țării. În ultimele zile, la proteste s-au alăturat studenții, profesorii și lucrătorii din domeniul IT. Totodată, tot mai mulți jurnaliști de la postul public de televiziune, dar și lucrători din cadrul Ministerului de Interne își dau demisia.
Pe străzile din Tbilisi au iești din nou mii de oameni. Până acum, peste 400 de oameni au fost arestați în timpul protestelor violente, majoritatea fiind bătuți. În încercarea de a-i dispersa pe protestatari, forțele de ordine folosesc aproape în fiecare seară tunuri cu apă, gaze lacrimogene și spray cu piper. Georgienii spun că sunt dezamăgiți de decizia partidului de guvernământ, dar nu vor ceda:
„Particip la proteste de ceva timp și, sincer, e foarte obositor să văd că Guvernul nostru nu aude ce dorește poporul. Sunt aici pentru un simplu motiv: pentru a-mi apăra viitorul european și democrația țării mele”.
„Nu vrem să facem parte din Rusia. Vrem să facem parte din Europa, noi aparținem Europei. Și aceasta este prima noastră cerință: să facem parte din Europa, vrem să fim parte a dezvoltării și să avem o viață mai bună”.
„Avem un motiv simplu: țara mea merită să fie liberă de regimul rus care ne-a bântuit timp de multe secole și cred că trebuie să intrăm în Europa. Este cu adevărat ceea ce ne-am dorit de multe secole”.
„Sunt aici mai ales pentru tineri, ca ei să nu emigreze și să rămână aici. Niciunul dintre ei nu vrea să fie cu Rusia”.
Ultimele două zile de proteste au fost relativ liniștite, iar principalele evenimente sunt așteptate pe 14 decembrie, când colegiul elector va alege noul șef al statului. Președinta Salome Zurabișvili, mandatul căreia expiră pe 16 decembrie, deja a fost anunțată de premierul Kobahidze să elibereze sediul Președinției. Mai mult, Parlamentul deja a votat ca aceasta să fie lipsită de pază de stat după expirarea mandatului.
Proteste au loc zilnic în cel puțin opt orașe din țară. Uniunea Europeană și Statele Unite sunt alarmate de ceea ce ele consideră a fi îndepărtarea Georgiei de la o cale pro-occidentală și întoarcerea pe orbita Rusiei. Partidul de guvernământ „Visul Georgian” afirmă că acționează pentru a apăra suveranitatea țării împotriva interferențelor externe.