Staționarea trupelor străine în Ucraina, discutate de premierul polonez Donald Tusk și președintele francez Emmanuel Macron
Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi că a discutat cu președintele francez Emmanuel Macron posibilitatea de a staționa trupe străine în Ucraina după o eventuală încetare a focului, dar că Varșovia nu „planifică în prezent astfel de acțiuni”, scrie cotidianul francez Le Monde.
Macron a cerut o cale de ieșire din războiul Rusiei din Ucraina - care durează de aproape trei ani - care să țină seama atât de interesele Kievului, cât și de cele ale Uniunii Europene, spunând că sunt în joc suveranitatea primei și securitatea celei de-a doua.
Vizita lui Macron la Varșovia a venit la câteva zile după ce s-a întâlnit la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, care a spus că rezolvarea crizei din Ucraina va fi prioritatea sa atunci când va prelua mandatul luna viitoare.
Alegerea lui Trump a stârnit temeri la Kiev că ar putea încerca să forțeze Ucraina să facă importante concesii teritoriale în schimbul unei încetări a focului. Tusk a spus că dorește „să profite de această ocazie pentru a pune capăt speculațiilor cu privire la potențiala prezență a trupelor dintr-o țară sau alta în Ucraina odată ce s-a convenit încetarea focului sau pacea”.
„Președintele [francez] știe acest lucru (...); orice decizie cu privire la acțiunile poloneze va fi luată la Varșovia și numai la Varșovia. Pentru moment, nu planificăm astfel de acțiuni”, a adăugat el.
Ulterior, miniștrii de externe din șase state europene, reuniți joi la Berlin, și-au reafirmat susținerea pentru Ucraina pe calea sa „ireversibilă” către aderarea la NATO și au promis Kievului continuarea sprijinului militar în războiul cu Rusia, precum și garanții de securitate post-conflict, potrivit agențiilor AFP și DPA.
Șefii diplomațiilor Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, Spaniei și Regatului Unit au discutat în capitala germană la o reuniune la care a participat de asemenea noua reprezentantă pentru politică externă a Uniunii Europene, Kaja Kallas, și la finalul căreia au semnat un document pe care l-au denumit „Declarația de la Berlin”, în contextul în care ipoteza unor negocieri de pace între Ucraina și Rusia capătă tot mai multă consistență odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.