Cum (nu) sunt protejate persoanele strămutate intern
Republica Moldova nu dispune de un cadru legislativ care să permită sprijinirea eficientă a cetățenilor din regiunea transnistreană în cazul unei crize umanitare. Juristul Promo-LEX, Vadim Vieru, atrage atenția asupra faptului că lipsa unor legi și a infrastructurii necesare face dificilă intervenția statului în sprijinul oamenilor care ar putea fi afectați de o eventuală oprire a livrărilor de gaze naturale.
„Când se întâmplă o criză umanitară, oamenii încearcă să părăsească zona afectată. Dacă se deplasează în cadrul aceluiași stat, devin persoane strămutate intern, dar Republica Moldova nu are o legislație care să le protejeze. Este o problemă serioasă, care va complica orice intervenție,” a explicat Vadim Vieru.
Care sunt problemele?
Un alt obstacol important este absența accesului la servicii. Chișinăul nu are structuri sau birouri în regiunea transnistreană, ceea ce face dificilă oferirea de compensații sau alte forme de sprijin. „Nu există o bază de date despre cetățeni. A doua chestie, ca să oferi compensații, trebuie să existe infrastructuri de oferire a compensației, adică acces la servicii. Autoritățile de la Chișinău evident că nu au acolo niciun oficiu deschis, sub nicio formă,” adaugă avocatul.
Mai mult, Vieru atrage atenția asupra riscului ca Guvernul să ajungă să subvenționeze indirect regimul separatist. „Oferirea de gaze gratuite pentru producerea energiei electrice la centrala de la Cuciurgan ar însemna subvenționarea regimului separatist. Practic, gazul plătit de noi ar fi folosit pentru a produce energie electrică, pe care tot noi o cumpărăm,” explică acesta.
Pe lângă aceste probleme logistice și financiare, avocatul vorbește despre lipsa unui cadru legislativ specific pentru persoanele strămutate intern. „Ucraina s-a confruntat cu aceleași probleme când s-a început războiul, ei nu aveau legislații pentru persoane interne deplasate. Și s-a început războiul și, respectiv, au trebuit să facă din mers, că tot s-au confruntat cu o criză umanitară, acolo era criză umanitară cauzată de război. La noi la fel e criză umanitară care va fi cauzată, nu de război, dar de o problemă, de o criză energetică,” conchide Vieru.
Prin urmare, autoritățile Republicii Moldova trebuie să elaboreze rapid soluții și să îmbunătățească infrastructura legală și administrativă, pentru a proteja toți cetățenii, inclusiv cei din stânga Nistrului, în cazul unei crize umanitare.
Riscul unei crize umanitare este generat de posibilitatea ca Gazprom să sisteze livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. În timp ce malul drept al Nistrului dispune de rezerve suficiente pentru iarnă, situația de pe malul stâng este incertă. Guvernul a instituit stare de urgență în sectorul energetic și discută despre derogări de la anumite legi pentru a ajuta cetățenii afectați.