Politolog: Pentru a combate corupția la următoarele alegeri, autoritățile trebuie să intervină cu măsuri dure
Republica Moldova are nevoie de soluții fezabile pentru combaterea corupției electorale, a declarat la emisiunea Zi de Zi de la Radio Moldova politologul și directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor Juc. Pentru ca acest fenomen să nu se repete și la alegerile de anul viitor autoritățile trebuie să intervină cu măsuri mai dure.
În opinia politologului, Federația Rusă și-a propus ca prin sistemele electorale să-și consolideze pozițiile în mai multe țări și la guvernare să vină persoane care sunt de orientare pro-rusă. Totuși, în cele două scrutine din toamnă, acest exercițiu nu a reușit în Republica Moldova, a punctat Juc.
„Eu nu sunt sigur că în Republica Moldova corupția electorală va fi descurajată în totalitate. Sunt necesare măsuri, mai ales în contextul viitorului exercițiu electoral, care este foarte important. Un rol hotărâtor în acest sens le revine nu doar autorităților din sistemul justiției, care trebuie să-i pedepsească pe cei care se ocupă cu asemenea fraude, dar este necesar și ca guvernarea să contribuie și să întreprindă măsuri substanțiale pentru ca oamenii să nu se gândească că ar putea profita de anumite favoruri pentru a-și schimba votul”, a declarat Victor Juc.
Persoanele cu drept la vot aleg să își vândă votul din varii motive, susține Victor Juc. Potrivit lui, principala cauză sunt resursele financiare obținute.
„Banii sunt foarte importanți în condițiile sărăciei și mai ales acum, în contextul creșterii prețurilor. Nivelul de cultură participativă în Republica Moldova a pierdut din importanță și este important ca oamenii să fie educați în spiritul respectării cerințelor democratice și, nu în ultimul rând, este neîncrederea în autorități, mai ales în condițiile când comunicarea este deficitară”, a precizat politologul.
Amintim că, ieri, reprezentanții instituțiilor responsabile de combaterea fraudelor electorale, semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican, au fost audiați în plenul Parlamentului.
Directorul SIS, Alexandru Musteață, a avertizat că strategia Rusiei de infiltrare în mediul politic, prin corupție, dezinformare și manipulare, urmărește obținerea controlului asupra Parlamentului și a instituțiilor statului, o tactică ce se va menține până în 2025. Iar procurorul general, Ion Munteanu, a avertizat că la scrutinul parlamentar de anul viitor „nu va fi simplu”, în condițiile în care schemele de corupție electorală sunt încontinuu „regândite, remodelate și adaptate”.