Revista presei // Criza energetică în RM – armă de șantaj a Rusiei
Ziarele din Republica Moldova își focalizează atenția asupra stării de urgență aprobată pentru o perioadă de două luni de Parlamentul de la Chișinău. Publicațiile explică ce prevede starea de urgență în domeniul energetic și la ce se pot aștepta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Starea de urgență în sectorul energetic cerută de guvernul de la Chișinău este justificată și necesară, dar trebuie privită și ca un răspuns la o nouă „diversiune” rusească împotrivă guvernării Republicii Moldova. E concluzia exprimată într-un interviu pentru Europa Liberă de analistul politic Igor Boțan. El consideră că este puțin probabil ca Federația Rusă să „renunțe” la regiunea transnistreană după ce „a pompat în regimul de la Tiraspol zeci de miliarde de dolari pentru a-l menține pe linia de plutire”. Din punctul său de vedere, Moscova „caută acum motive ca să livreze gaze exclusiv pentru consumul intern al regiunii transnistrene”, pedepsind în acest fel Republica Moldova. Mai exact, asta ar însemna ca în ajun de alegeri parlamentare, Republica Moldova să procure energie electrică pe piața europeană la prețuri de două ori mai mari, „ceea ce va supăra foarte mult alegătorii în ajunul campaniei electorale”, remarcă Igor Boțan, citat de Europa Liberă.
De la 1 decembrie, consumatorii vor plăti plăti 15,5 lei pentru un metru cub de gaz, în loc de 12,15 lei, notează editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național. Însă aceste scumpiri vor părea floare la ureche, dacă, de anul viitor, Gazprom-ul nu va mai livra gaze pentru transnistreni nici prin Ucraina, nici prin Turcia, până când Republica Moldova nu-i va plăti pretinsă datorie de peste 700 de milioane de dolari, semnalează autorul articolului. Dacă, din cauza antipatiei față de guvernarea de la Kiev, Rusia bombardează satele și orașele ucrainene, răzându-le de pe fața pământului, provocând milioane de refugiați, o va opri suferințele transnistrenilor, va avea scrupule în relația cu Republica Moldova a cărei guvernare o urăște nu mai puțin? Putin e în agonie imperială, amenință cu arma nucleară, ne putem aștepta la orice de la el, menționează Nicolae Negru. „Aruncarea” regiunii transnistrene în brațele Republicii Moldova ar întări mult forțele antieuropene de pe malul drept, iar Chișinăul trebuie să ia măsuri pentru a preveni un asemenea scenariu, conchide ziaristul.
Scopul principal al stării de urgență instituit de autoritățile constituționale de la Chișinău este să intervină cu ajutor umanitar pentru a menține calmul în stânga Nistrului și pentru a evita un exod masiv de populație pe malul drept, opinează Ilie Gulca într-un articol publicat de Veridica.md. Totodată, pe fondul unei eventuale stopări a livrării gazelor rusești în regiunea transnistreană, Chișinăul își mobilizează eforturile pentru a menține în funcțiune singura linie de conexiune electrică cu România – Isaccea – Vulcănești – Moldgres – Chișinău. Și asta în condițiile în care această linie electrică traversează teritoriul Ucrainei și poate fi distrusă sau avariată în orice moment în timpul unor atacuri aeriene ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a țării vecine. De exemplu, pe 15 și 23 noiembrie 2022, în urma bombardamentelor rusești în regiunea Odesa, această linie a ieșit din funcțiune și Moldova a rămas în întuneric, amintește Veridica.
În eventualitatea unui scenariu negativ, malul stâng al Nistrului nu are cum să se pomenească instantaneu în beznă și frig pe 1 ianuarie 2025. Conform informațiilor făcute publice atât de responsabilii de domeniul energetic de la Chișinău, precum și datele publicate de pretinsele instituții de la Tiraspol, malul stâng al Nistrului are anumite rezerve de gaze, poate folosi Hidrocentrala de la Dubăsari, care acoperă 20% din necesitățile regiunii, iar Moldgres deține o cantitate de cărbuni pentru aproximativ două luni, notează Ilie Gulca.
TVR Modova publică anunțul ministrului român al Energiei Sebastian Burduja, potrivit căruia „România are resursele necesare pentru a sprijini Republica Moldova, în cazul unei crize energetice. „Nimic nu este mai rău decât să fii dependent de cei care își folosesc resursele nu pentru dezvoltare, nu pentru a ajuta, ci ca armă de șantaj. „România are o datorie, Europa are o datorie să nu abandoneze Republica Moldova și Ucraina în fața agresiunilor venite de la Est, fie că e vorba de tancuri sau rachete, fie de șantaj în sectorul energetic”, a subliniat oficialul român, citat de TVRMolodva.
Compensațiile pentru luna noiembrie au stârnit o avalanșă de nemulțumiri în rândul cetățenilor din cauza schimbării mecanismului de calculare a acestora, explică secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, la Moldova 1. Dacă anul trecut oamenii primeau compensația direct în factură, anul acesta oamenii primesc compensația în bani, iar în acest caz trebuie să facă matematică în plus ca să ajungă la valoarea facturii finale. Compensațiile vor crește în luna decembrie pentru a reflecta majorarea tarifului la gaz, iar de acestea ar putea beneficia și gospodăriile care nu au primit compensații în luna noiembrie, a afirmat secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Astfel, factura finală nu va fi mai mare decât anul precedent”, conchide corina Ajder, în interviul acordat postului public de televiziune.