Externe

Corespondență Dan Alexe // Când Papa pledează pentru o laicitate care să nu fie „statică și înțepenită”

Papa Francisc a pledat duminică în Corsica, insula mediteraneană franceză, unde a efectuat o vizită fulger, pentru o laicitate care să nu fie „statică și înțepenită”, înainte de a ține o liturghie în aer liber și de a avea o scurtă întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron. Faptul că Papa vorbește atât de pozitiv despre laicitate și secularism este un alt semn că biserica catolică, aflată în plină criză pe continentul european, încearcă să își definească o cale spre reformă.

„Evviva u papa!”: trecând duminică prin Corsica pentru o vizită „istorică”, Papa Francisc a celebrat liturghia în fața unei mulțimi uriașe, în cadrul căreia a vorbit despre Ucraina și Orientul Mijlociu, dar și, în mod surprinzător, despre laicitate, în special cea franceză.

La o săptămână după ce a refuzat să participe la redeschiderea catedralei Notre-Dame de Paris, în ciuda invitației lui Emmanuel Macron, Papa a ales această insulă cu 350.000 de locuitori, dintre care 80% sunt catolici. La Ajaccio, sub statuia lui Napoleon, Suveranul Pontif a lăudat o laicitate care să nu fie „statică și înțepenită, ci evolutivă și dinamică”.

Această afirmație pare a face aluzie la faptul că mai multe țări europene, inclusiv Franța, unde laicitatea este înscrisă în constituție, au legiferat interzicerea însemnelor religioase în spațiul public sau în instituțiile de învățământ.

Pe acest subiect controversat în Franța, Papa a pledat pentru o laicitate capabilă să „promoveze o cooperare constantă între autoritățile civile și ecleziastice pentru binele întregii comunități, fiecare rămânând în limitele competențelor și spațiului său”.

Vorbind la încheierea unui congres despre „religiozitatea populară în Marea Mediterană”, Papa a mai avertizat împotriva „riscului” ca „evlavia populară” să fie instrumentalizată de grupuri care intenționează să-și consolideze identitatea într-un mod violent, alimentând atitudini de excludere. Acest mesaj pare să fie adresat naționaliștilor corsicani.

Printre cei vizați s-ar afla mișcarea naționalistă corsicană de extremă dreaptă, Mossa Palatina, care susține că insula lor „nu va fi niciodată ca Lampedusa” – insula italiană unde migranții traversează Marea Mediterană. Acest discurs este în opoziție cu cel al Papei, care pledează pentru primirea migranților.

Este de remarcat că, în urmă cu puțin peste două luni, Papa a provocat polemici și în Belgia. Rezultatul vizitei sale a fost controversat: sute de "dezbotezări", adică persoane care au renunțat la calitatea de creștin prin botez, culminând cu o citație a nunțiului papal la Ministerul de Externe și un protest al premierului, care a calificat afirmațiile Papei drept „total inacceptabile”.

Această reacție a venit în contextul în care, în timpul vizitei sale în Belgia, Papa a comparat medicii care practică avortul cu niște criminali și a lăsat impresia că femeile sunt destinate doar reproducerii („femeia este esențialmente fertilă, dăruire vitală”), deși femeile încă nu au acces la funcții de responsabilitate în Biserică.

Vizita Papei în Belgia a provocat nemulțumire la nivel național, având loc la doar câteva zile după publicarea unui raport despre violențele sexuale comise de preoți. Reformarea catolicismului, se pare, mai are încă un drum lung de parcurs.

Citește mai mult