Social

Alexandru Flenchea: „Regiunea transnistreană este folosită de Federația Rusă ca un instrument de influență asupra Ucrainei și Republicii Moldova”

În cazul în care regiunea transnistreană nu va fi aprovizionată cu resurse energetice vor avea de suferit cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

„Vorbind de scenarii, totul până la urmă depinde de cât de mare va fi perioada în care nu va fi gaz în stânga Nistrului. Pentru că ei au mai stat fără gaz la mijlocul iernii în 2010, într-o situație similară, atunci a fost vorba de vreo două săptămâni, timp în care au înghețat, dar de departe nu a fost criză umanitară. De departe. Dacă perioada va fi mai mare, dacă vorbim despre 5, 6, 7 săptămâni, atunci ar fi cazul să vorbim nu doar despre criză umanitară în stânga Nistrului, dar și despre o criză profundă energetică, economică și socială pe tot teritoriul țării, inclusiv pe malul drept.”

În același timp, Alexandru Flenchea susține că regiunea transnistreană este folosită de Federația Rusă ca un instrument prin care vrea să influențeze țara noastră, dar și Ucraina.

„Trebuie să înțelegem că Vladimir Putin, atunci când ia decizii, pune pe masă nu harta Republicii Moldova, pune pe masă harta lumii. Și interesele și ambițiile lui sunt mult mai mari decât regiuni mici sau țări mici, precum este Republica Moldova. Transnistria este un instrument, nu oameni, nu pretinși cetățeni ruși care trăiesc acolo, este un instrument pentru a pune presiune pe Republica Moldova. Republica Moldova, în situația asta a crizei gazelor, este un instrument pentru a pune presiune pe Ucraina ca să nu existe exportul de gaz”.

Republica Moldova riscă să fie afectată grav de o criză energetică, dacă „Gazprom” va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană din 1 ianuarie 2025. Potrivit autorităților, această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300 de mii de cetățeni. De asemenea, există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice severe și creșterea prețurilor. Din 16 decembrie, autoritățile de la Chișinău au instituit stare de urgență în energetică pe o perioadă de 60 de zile. De partea cealaltă, Tiraspolul a instituit stare de urgență în economie din 9 decembrie curent, pe o perioadă de 30 de zile.

Citește mai mult