Stare de urgență în energetică// Cum economisesc cetățenii
În contextul stării de urgență în energetică, care a intrat în vigoare în țara noastră începând de luni, autoritățile au lansat un apel către cetățeni să economisească energia electrică. Având în vedere impactul social semnificativ al unei eventuale crize energetice, oficialii subliniază importanța reducerii consumului de electricitate ca măsură esențială pentru a face față dificultăților, inclusiv celor economice.
Starea de urgență în energetică a intrat în vigoare. Ce urmează?
EXPLICĂM // Cum se alimentează Republica Moldova cu gaze naturale și energie electrică
Elena Șoimu din satul Volovița, raionul Soroca, spune că și până acum cei de acasă foloseau rațional curentul electric, întrucât în familie sunt cinci persoane și cheltuielile la energie sunt destul de mari. Femeia spune că este gata să renunțe la câteva becuri utilizate la iluminatul exterior, precum și la unele electrocasnice care consumă multă electricitate.
„În alți ani, probabil că acum la fel, o să renunțăm la fierbător, folosim fierbătorul la aragaz, în acest an mi-am propus să renunțăm la luminițele de Crăciun, mai mult cu jucării, fără luminițe. Trăim pe marginea traseului și chiar obișnuiam să las câteva becuri aprinse în fața casei, în spatele casei, acum o să renunțăm sau o lăsăm doar unul în scop de economie”, a spus Elena Șoimu.
Și Chiril, fiul Elenei, se va alătura campaniei de economisire a energiei electrice. Adolescentul își face temele pentru acasă la o lampă led: „Eu ca elev pot să fac câteva lucruri ca să economisesc lumina, deja cu lecțiile sunt nevoit să fac la calculator, dar când este posibil - deconectez și fac în scris, utilizez lampa economică, reșourile le deconectez, mă strădui mai puțină lumină să fie conectată”.
Elena Istru are 56 de ani și este din capitală. Femeia este invalidă și nu poate să economisească excesiv energia, întrucât are nevoie de ea, dar spune că, atunci când este posibil, ia măsuri ca să reducă din consum.
„Din păcate, noaptea nu o pot stinge pentru că mama e bolnavă, eu sunt bolnavă și marea majoritate a nopții este aprinsă. E foarte complicat să economisesc. - Dar așa, încercați să economisiți? - Desigur că da. Adică mașina de spălat nu, mașina de spălat vase pe care mi-a cumpărat-o fiica nu o utilizez, am refuzat, că ia multă energie, toate becurile sunt led”, spune Elena Istru.
Și alți locuitori ai capitalei încearcă să reducă pe cât e posibil consumul de energie:
„Păi, stingem lumina, căldura o punem pe două ore, după închidem, iar o punem, iată așa facem economie, cum să facem?”;
„Să nu ardă becurile în plus, să nu lucreze cuptorul în plus, mașina de spălat o încarc până la capăt”;
„Noi nu exagerăm, noi avem grijă, nu lăsăm lumina aprinsă prin toate camerele. Am ieșit din cameră - stingem, adică așa ne-am deprins de demult, acum nu mai avem ce să economisim. - Dar electrocasnicele? - Le deconectăm și le folosim atât cât avem nevoie”.
Guvernul îndeamnă cetățenii să consume eficient energia electrică în sezonul rece al acestui an, prin campania intitulată „Economisește energia - plătește mai puțin”, lansată sâmbătă, 14 decembrie. Totodată, Executivul spune că autoritățile întreprind o serie de măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică la nivel de țară.
Menționăm că Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile. În timp ce Chișinăul a anunțat că malul drept al Nistrului dispune de rezerve suficiente de gaze naturale pentru iarnă, situația în regiunea transnistreană rămâne incertă.
Oficialii moldoveni au subliniat că vor căuta soluții pentru a sprijini cetățenii din stânga Nistrului, în cazul în care Gazprom va decide să sisteze livrările.