„Cinci minute de securitate”: Expertul Laurențiu Pleșca demontează miturile și prezintă realitățile cooperării militare dintre R. Moldova și România
De la începutul războiului din Ucraina, unii lideri de la Chișinău subordonați Kremlinului răspândesc mai multe narative false, inclusiv ideea că „armata țării noastre va deveni parte a celei de peste Prut”. Acest fals a fost distribuit după ce, în luna iunie, Guvernul de la Chișinău a analizat un proiect de lege pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol de amendare a Acordului privind cooperarea militară între Republica Moldova și România.
În document se prevede că militarii din Republica Moldova vor participa la operațiuni internaționale alături de omologii lor români. Cele două națiuni se vor sprijini reciproc în aspectele legate de pregătirea și participarea la astfel de misiuni, inclusiv logistică, transport, servicii de comunicație, sprijin financiar, medical și evacuare în situații de urgență. Deși Ministerul Apărării a clarificat scopul acestui Acord, cetățenii sunt mai predispuși să creadă dezinformările distribuite de politicienii pro-ruși. Am analizat subiectul în cadrul ediției „Cinci minute de securitate” de la Radio Moldova.
ÎNTREBARE: Am auzit că militarii noștri se pregătesc în România, ceea ce înseamnă că militarii moldoveni vor deveni parte a armatei române, respectiv vom face parte din NATO. Vă rog să ne spuneți dacă este adevărat și de ce autoritățile nu recunosc acest lucru?
Răspunsul la întrebare îl aflăm de la cercetătorul Centrului Român de Studii Ruse Laurențiu Pleșca: „Desigur că am observat că se induce ideea că Armata Republicii Moldova va deveni parte a Armatei României. Aceasta nu este o dezinformare nouă. Acest fals a fost promovat de foarte multe ori de reprezentanții intereselor Federației Ruse. Totuși, aceste dezinformări vin în scopul manipulării cetățeanului Republicii Moldova, pentru că, într-adevăr, există o colaborare între Armatele Republicii Moldova și Armata României. De 12 ani avem un acord-cadru între cele două state, prin care Bucureștiul și Chișinăul sunt în mai multe parteneriate în domeniul militar. Potrivit unui acord de la începutul anului 2010, cele două state, România și Republica Moldova, se sprijină reciproc în misiuni și operațiuni de menținere a păcii în cadrul mai multor parteneriate internaționale, și aici vorbim despre ONU, OSCE, NATO sau Uniunea Europeană, iar acest acord ne spune că, de fapt, suportul pentru Republica Moldova vine pentru a asigura sprijin logistic, de transport, servicii de telefonie, internet, chiar și financiar și medical. Deci, aș vrea să punctez că, într-adevăr, există mai multe formate internaționale din care Republica Moldova face parte. Bugetul armatei Republicii Moldova este unul precar, iar soldații noștri, când au nevoie de pregătire militară, apelează de multe ori la sprijinul armatei României, pentru că știm cu toții că acest stat, de fapt, vine să dea o mână de ajutor Republicii Moldova, deoarece de multe ori nu avem bugetele necesare pentru a sprijini activitățile armatei noastre naționale”.
Deci, tot ce trebuie să rețineți este că România și Republica Moldova au semnat pe 24 mai, la București, cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului privind cooperarea militară din 2012. Acest document reglementează participarea militarilor celor două țări la operațiuni și misiuni internaționale, susținându-se reciproc în pregătirea și implicarea în acestea. Protocolul nu presupune o comasare a celor două armate, ci o intensificare a cooperării, fiecare menținându-și identitatea. De ani buni, Republica Moldova contribuie cu militari la misiuni internaționale sub egida ONU, UE, NATO și OSCE.
Un articol nou, „Sprijinul reciproc în cazul misiunilor și operațiilor”, stipulează că Moldova și România se vor susține reciproc pe diverse aspecte ale pregătirii și participării la misiuni internaționale, inclusiv sprijin logistic, transport, comunicații, servicii financiare, medicale și evacuare de urgență. Acesta permite României să acopere o mare parte a cheltuielilor pentru participarea militarilor moldoveni la operații multinaționale, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. El a adăugat că acest lucru va contribui la diminuarea semnificativă a alocațiilor din bugetul moldovean.
Noile prevederi ale acordului au fost aplicate pentru prima dată în luna octombrie, când Republica Moldova a trimis un contingent de 32 de militari în Bosnia și Herțegovina. Militarii moldoveni participă la misiunea EUFOR ALTHEA, integrându-se în contingentul românesc din Batalionul Multinațional, dislocat în Tabăra Butmir, la Saraievo, alături de trupe din Austria, Bulgaria, Ungaria și Turcia.