LIVE TEXT// Maia Sandu a făcut bilanțul pentru 2024 și a trasat obiectivele pentru noul mandat: „Justiția, cea mai slabă verigă a Republicii Moldova”
Președinta Republicii Moldova a făcut bilanțul pentru acest an și a trasat obiectivele pentru următorul mandat. Integrarea în Uniunea Europeană rămâne obiectivul principal pe plan extern, în timp ce pe plan intern, prioritare rămân reformarea justiției și combaterea corupției, inclusiv a celei electorale. Cu câteva zile înainte de învestirea în cel de-al doilea mandat și la patru ani distanță după ce a câștigat alegerile prezidențiale cu promisiunea de a reforma justiția, Maia Sandu recunoaște că acest domeniu rămâne „cea mai slabă verigă a statului”.
12:33: Interferențele Rusiei, sfaturi pentru România// Acest amestec al Kremlinului în treburile noastre interne se întâmplă nu doar în alegeri. Procesul începe cu luni, uneori poate chiar cu ani înaintea alegerilor, în timpul alegerilor și după alegeri. Trebuie să fim atenți, vigilenți, să combatem aceste metode de interferență nu doar în câteva săptămâni, atunci în timpul alegerilor. Noi avem un manual, dacă vreți, pe care l-am elaborat după aceste alegeri și suntem gata să-l împărtășim cu cei interesați.
12:32: Criza politică din România// Nu este treaba noastră cum se înțeleg sau nu se înțeleg partidele politice din România, dar noi vrem să putem să contăm mai departe pe sprijinul României. Sperăm să se rezolve criza politică cât mai repede și să avem cu cine să vorbim la București. Îmi doresc ca România să fie puternică în UE, ca să putem să ajungem și noi acolo cu ajutorul dvs.
12:29: Greșelile din precedentul mandat// Cred că ar fi o listă lungă aici. O să comunic mai mult cu oamenii din autonomie. E clar că trebuie să comunicăm și noi între noi mai mult în rusă, pentru că nu toți cunosc româna. Realizările cele mai modeste sunt totuși pe lupta împotriva corupției. Repet, nu neapărat avem pârghii directe ca să putem să îmbunătățim lucrurile, dar trebuie să facem mai mult, pentru că în joc este soarta democrației, soarta Republicii Moldova.
12:25: Alegerile parlamentare, cum vede președinta viitorul Parlament// Îmi doresc să lucrez cu o majoritate parlamentară formată din oameni onești și sper că asta vor alege cetățenii. Înțeleg toate problemele cu care ne confruntăm acum. Sunt multe, sunt grele. Nu ieșim dintr-o criză și intrăm în alta. Marea majoritate sunt de proveniență externă, nu putem face prea multe lucruri în afară de faptul că ne creștem reziliența și ne facem tot mai mulți prieteni pe extern ca să putem să trecem peste ele. Vreau ca cetățenii să se gândească că oricum este mai ușor să trecem prin aceste probleme având oameni onești la guvernare, decât cu oameni cu probleme de integritate. Îmi doresc să avem o majoritate formată din oameni care înțeleg importanța proiectului european pentru Republica Moldova.
12:20: Asigurarea Republicii Moldova cu energie// O să avem curent electric, o să avem încălzire electrică, o să avem gaze naturale. Întrebarea este la ce preț. Ca să nu fie prea mare, haideți să facem un efort, să economisim. (…) Sunt sigură că o să trecem cu bine de această iarnă și eu tare sper că această iarnă va fi ultima în care vom mai suntem șantajați energetic. Pentru că pe gazele naturale avem alternative și pe energia electrică urmează să avem alternativa până la sfârșitul anului 2025.
11:54: Relațiile cu Federația Rusă// Vrem moldovenii să decidă pentru Republica Moldova și nu banii Kremlinului și asta ar însemna să nu se intervină în procesele noastre interne. Nu cred că este o solicitare ieșită din comun. Bineînțeles, noi vedem Rusia azi ca stat agresor, și vedem asta, din păcate, în fiecare zi. Noi ne dorim relații bune cu toată lumea, dar putem avea relații bune doar cu țările care respectă cetățeanul Republicii Moldova, respectă Republica Moldova.
11:50: Alegerile de peste Prut// Vrem ca România să rămână în UE și noi vrem ca România să ne ajute și pe noi să ajungem cât mai repede în UE. Am văzut ce s-a întâmplat cu folosirea TikTok-ului în alegerile prezidențiale și aici așteptăm și recomandările UE, ce putem facem ca să ne protejăm la următoarele scrutine, pentru că ni se poate întâmpla și nouă.
11:41: Despre proteste// Este de înțeles această solicitare care vine de la diferite categorii de oameni. Suntem de câțiva ani într-o situație economică foarte dificilă, provocată de războiul din Ucraina, nu de politicele Guvernului. Știu că Guvernul a făcut tot ce a putut ca să ofere creșteri, dar e clar că ele nu sunt suficiente.
11:39: Acuzațiile Tiraspolului, în contextul unei potențiale crize energetice// Trebuie să le amintim că din cauza lor astăzi oamenii de pe malul stâng au venituri mai mici, nu își pot permite să achite prețul real al energiei.
11:35: Pomenile de o mie de lei ale lui „Șor”// Gruparea criminală Șor face asemenea promisiuni odată la câteva săptămâni. Sper că cetățenii nu vor cădea pradă acestor promisiuni. Am văzut că în trecut ele nu s-au materializat. În al doilea rând, din bani murdari nu ajungi să trăiești bine. Noi încercăm să ne îngrijim de cetățeni, indiferent unde ei trăiesc, să atragem mai multe investiții. Despre sursa și legalitatea cestor bani, bineînțeles că instituțiile se vor documenta și ne vor informa ulterior, dacă va fi cazul.
11:30: Priorități// Lupta cu dezinformarea rămâne prioritară. La fel, trebuie să continue lupta cu corupția. „Justiția trebuie să-și facă treaba”.
11:20: Interferențele Rusiei // În acest an, am văzut încercări din partea Kremlinului de a ne copleși cu amplitudinea, cu numărul de intervenții, pe de o parte propagandă la cote maxime, pe de altă parte încercări de a crea instabilitate și, mai ales această nouă formă de intervenție – cumpărarea de alegători. Vedem care sunt punctele noastre slabe, iar cel mai slab element este justiția. Dacă justiția funcționa și sancționa corupția politică, nu ajungeam la corupție electorală.
11:16: Diferendul transnistrean// Republica Moldova nu este fericită că are pe teritoriul său o armată străină, care stă acolo de decenii fără un acord din partea noastră. Noi ne dorim rezolvarea acestui conflict, dar doar în condiții pașnice. Dacă va exista un plan care să aducă o pace justă și sustenabilă în Ucraina și, bineînțeles, dacă va exista un plan realizabil care să permită soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, vom fi acolo ca să punem această problemă pe agendă.
11:15: Majorarea tarifului la energia electrică// Vreau să le amintesc cetățenilor că în această iarnă nu vom plăti mai mult pentru consumul de gaze decât am plătit anul trecut. Întrebarea este pe costul energiei electrice. Dacă se declanșează această criză energetică de la 1 ianuarie, este foarte clar că prețul la energia electrică va crește.
11:10: Asigurarea regiunii transnistrene cu gaze rusești// Indiferent de soarta contractului dintre Ucraina și Rusia, există un contract care poate fi în continuare respectat și îndeplinit între Moldovagaz și Gazprom. Pot fi procurate pe piață și pot fi livrate către malul stâng. Problema majoră este capacitatea de plată a celor de pe malul stâng, dar și aici soluții se vor găsit. În primul rând, trebuie să se economisească mai mult.
11:07: Justiția rămâne, în continuare, cea mai slaba verigă a Republicii Moldova, chiar dacă pe alocuri a dat rezultate. Pe lupta împotriva corupției mari, a corupției politice și, mai recent, electorale, avem mari carențe.
11:05: Pe plan politic, aceste 2 scrutine electoarele au arătat încă o dată care sunt vulnerabilitățile. Cetățenii Republici Moldova au reușit să decidă ei soarta tării, în pofida atacurilor la adresa instituțiilor noastre și la procesele electorale. Am auzit vocea cetățenilor, știm unde trebuie să facem lucrurile mai bine și, în special am auzit nemulțumirile pe domeniul justiției.
11:04: Autoritățile au planuri mari, pentru următorii ani, ca să putem ajunge în 2030 cu temele făcute și gata de aderare. Am reușit să ne apropiem de UE și am făcut lucruri concrete.