Dan Perciun, despre examenele de absolvire a gimnaziului: Pentru cei care nu vor putea susține examenul, sunt deschise ușile școlilor profesionale
La organizarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în anul 2025, pe lângă introducerea monitorizării externe a candidaților Ministerul Educației vine cu măsuri de sprijin atât pentru elevi, cât și pentru profesori pentru a asigura a creștere a promovabilității examenelor. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației Dan Perciun a menționat că în anul viitor, elevii vor avea posibilitatea să susțină examenele din trei încercări. Iar cei care nu le vor susține, vor putea depune documentele la școlile profesionale.
„În cazul în care, chiar dacă, după trei încercări, cineva nu va putea susține examenul, sunt deschise ușile școlilor noastre profesionale pentru toți cei care vor să deprindă o profesie și să încadreze mai repede pe piața muncii. Statul acoperă costurile de cazare, oferă burse și oferă posibilitatea de a intra în învățământul dual. Asta înseamnă de a lucra și de a învăța simultan, fiind salarizat, și obținând competențele necesare pentru că apoi, cu ușurință, se poate încadra pe piața muncii”, a spus Dan Perciun.
Examenele vor avea loc în patru Centre Republicane de Evaluare, care vor fi constituite în municipiul Chișinău. „Fiecare structură de acest fel va fi dotată cu sisteme video pentru monitorizarea procesului de evaluare, asigurând corectitudinea și transparența. Evaluarea tuturor testelor scrise se va desfășura cu implicarea a peste 400 de cadre didactice, selectate pentru experiența lor în comisii de evaluare naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), Lilia Ivanov.
În acest an vor fi delegați circa 1.000 de monitori externi, care și reprezentanți ai Comisiei Naționale de Examene care vor merge în cele peste 1.000 de instituții care au candidați de clasa a noua și vor monitoriza exact cum se desfășoară examenele într-o zi de examen. „Aș vrea să fac apel către direcțiile raionale municipale să inițieze și ei această procedură de selectare a monitorilor externi, deoarece vor fi monitori externi din partea Comisiei Naționale de Examene și este bine ca același proces să fie realizat și de către direcțiile raionale municipale”, a spus Lilia Ivanov.
Pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, în anul 2025, vor fi organizate ore gratuite, la această disciplină școlară. Instruirile, cu o durată de 30-40 de ore, se vor desfășura în grupuri mici, formate din 3-4 elevi. Beneficiarii vor fi selectați pe baza unui test de matematică, care va fi desfășurat pe 27 februarie 2025, la care vor participa toți cei aproximativ 29.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a.
Pe de altă parte, și profesorii care predau disciplinele de examen în clasa IX vor beneficia de ajutor. Astfel, în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, vor fi organizate cursuri de formare pentru peste 4.000 de profesori care predau disciplinele incluse în examenele de absolvire a gimnaziului. „Accentul în aceste formări este pus nu pe partea teoretică, dar pe partea aplicativă și pe partea interactivă și profesorii la finalizarea acestor cursuri merg fiecare în școala lui cu un set de materiale și resurse care îi ajută să pregătească elevii pentru examene sau să le folosească în timpul orelor la clasă. Cursurile sunt realizate de către 40 de profesori, experți în domeniu, care ghidează aceste cursuri de formare”, a precizat directoarea ANCE.
Totodată, va fi lansată campania „Ajută un elev”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a.
De asemenea, în anul 2025, va continua campania „Fii Onest, NU COPIA”, prin care este monitorizat modul de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului.
Menționăm că în anul 2024, examenele de clasa a IX-a au fost monitorizate de voluntarii desemnați de MEC în 189 de instituții de învățământ din opt raioane. De asemenea, circa 30 % dintre lucrări (4 140 de teste) au fost reevaluate centralizat la Chișinău. În urma rezultatelor, s-a constatat că rata de promovare a examenelor de clasa a IX-a a scăzut.
Ținând cont de aceste rezultate, Ministerul Educației și Cercetării a decis să organizeze examenele de absolvire a gimnaziului din 2025, centralizat. Testele la fel vor fi verificate centralizat.
În contextul includerii măsurilor suplimentare de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, MEC și ANCE au elaborat un proiect de modificări la normativele de timp și de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire. Pentru aceste modificări, din bugetul de stat, se vor aloca peste 8,6 milioane de lei.
Ce examene vor susține elevii din clasele a IX-a și când vor avea loc acestea
În anul 2025, elevii claselor a IX-a vor susține examenele de absolvire a gimnaziului. Primul examen va fi la istorie, urmat de matematică și limba de instruire. Elevii din școlile cu altă limbă de predare decât româna vor susține, în plus, examenul la limba și literatura română.
Orarul examenelor :
istoria românilor și universală: luni, 2 iunie;
matematică: joi, 5 iunie;
limba de instruire: luni, 9 iunie;
limba și literatura română (pentru elevii alolingvi): joi, 12 iunie.