Proiectul de lege privind moratoriul la plata datoriilor pentru fermierii afectați de secetă, votat în prima lectură
Proiectul de lege care prevede moratoriul la plata datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din acest an a fost votat joi, 19 decembrie, în prima lectură, în timp ce agricultorii protestau în fața Legislativului.
Discuții cu agricultorii // Răspunsul Ministerului Agriculturii la solicitările fermierilor
Fermierii, așteptați la MAIA. Ludmila Catlabuga: Facem apel pentru a ne vedea la o masă de discuții
Un an sub semnul crizei agricole: Ce au cerut fermierii și ce au oferit autoritățile
Moratoriul va fi valabil până la 31 octombrie 2025. Proiectul de lege mai prevede și revizuirea criteriilor de eligibilitate pentru debitorii fermieri. Astfel, vor putea beneficia de măsuri protective agricultorii ale căror culturi au fost prejudiciate în proporție de cel puțin 40% pe o suprafață de 40 la sută din terenurile deținute.
De asemenea, a fost propusă introducerea unui criteriu nou, potrivit căruia de aceste măsuri vor beneficia și fermierii care au în gestiune cel mult 1800 de hectare.
Actul mai prevede revizuirea termenului în care agricultorii vor trebui să notifice creditorii despre cazul de afectare a culturilor agricole și vor invoca suspendarea obligativității de plată a datoriilor restante. Această notificare va putea fi realizată până la data de 28 februarie 2025.
Deputatul PAS, Viorel Barda, autorul proiectului, a venit în fața agricultorilor protestatari pentru a le explica legea care a fost votată. Acesta însă a fost întâmpinat cu huiduieli de unii fermieri.
„Să reușim mai rapid să intervenim, ca să putem rapid acorda suport agricultorilor. A fost luată o decizie să venim cu modificarea legislației, nu cu o lege care durează în timp și ar crea disconfort. Mai bine venim cu modificarea legislației ca să reușim să avansăm”, a spus Viorel Barda.
În legătură cu protestele fermierilor, deputații din opoziție au cerut astăzi în plenul Parlamentului audierea prim-ministrului Dorin Recean. Potrivit deputatei din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Inga Sibova, premierul ar trebui să dea explicații despre măsurile de sprijin identificate pentru protestatari.
„În legătură cu situația excepțională care este formată nu doar în sectorul agricol, dar vedem mari nemulțumiri și din partea cetățenilor, solicităm audierea domnului Dorin Recean, președinte al Comisiei situații excepționale, cu privire la măsurile urgente întreprinse de autorități în susținerea agricultorilor, profesorilor și altor categorii”, a menționat Inga Sibova.
Inițiativa opoziției nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. Amintim că, miercuri, fermieri au avut discuții cu ministra Agriculturii, dar s-au declarat nemulțumiți de rezultatul acestora. Aceștia au anunțat că nu vor mai ieși la proteste și cer discuții cu reprezentanții Guvernului. Pe lângă adoptarea legii secetei, fermierii mai cer, între altele, prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până pe 31 decembrie 2025, dar și achitarea datoriilor la subvenții pentru anul trecut.