Social

Pedepse mai dure pentru corupția electorală, votate în prima lectură

Măsuri legislative suplimentare pentru combaterea corupției electorale au fost votate în prima lectură de Parlament. Documentul a fost elaborat după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, Curtea Constituțională a confirmat alegerile prezidențiale desfășurate în acest an, însă a accentuat numărul cazurilor de corupere a alegătorilor raportat de autoritățile de investigație și mijloacele financiare sechestrate. În acest context, Curtea Constituțională a solicitat Parlamentului să îmbunătățească mecanismele legale existente, pentru a preveni și combate corupția electorală.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea PAS, în colaborare cu Ministerul Justiției, și conține propuneri ale autorităților cu competențe în domeniul combaterii corupției electorale.

Autorii documentului propun:

În cazul falsificării rezultatelor votării, comisă în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, sancțiunea penală aplicată va fi amendă de până la 92 500 de lei sau închisoare de la trei la șapte ani. Pentru persoanele juridice, amenda va fi de la 350 000 la 450 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

Autorii mai propun o serie de modificări la Codul de procedură penală, care au drept scop eficientizarea examinării cauzelor ce vizează infracțiunile de corupție. De exemplu, procurorii vor putea contesta și verifica demersurile de conexare a cauzelor sau atragere a mai multor părți în proces la cererile părților, care, odată admise, duc la creșterea volumului probatoriului și al cauzei, și, respectiv, la tergiversarea examinării judiciare.

De asemenea, sunt propuse modificări legislative pentru a evita amânările continue ale ședințelor de judecată și tergiversarea examinării cauzelor din motivul absenței unui avocat de-al inculpatului. Mai exact, în cazul în care inculpatul are mai mulți apărători, lipsa unuia dintre ei nu va fi temei de amânare a ședinței.

Documentul mai conține prevederi care se referă la modalitatea de planificare a ședințelor de judecată în care se examinează infracțiuni de corupție electorală, modificări la Codul serviciilor media audiovizuale, Codul electoral, Legea privind partidele politice, Legea privind contracararea activității extremiste.

Menționăm că, săptămâna trecută, în plenul Parlamentului s-au desfășurat audieri publice despre fraudele depistate în cadrul scrutinului prezidențial și al referendumului constituțional. Autoritățile abilitate au propus inclusiv o serie de modificări legislative pentru a combate fenomenul corupției electorale.

Documentul urmează a fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult