Economic

A fost lansat Primul Mecanism de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare

Companiile mari și mici din țara noastră, care vor investi în extinderea și dezvoltarea afacerii, statul le va restitui până la 60% din investițiile realizate în sectoarele industriei prelucrătoare. Astăzi a fost lansat Primul Mecanism de ajutor de stat în domeniu pentru perioada 2025-2036. Bugetul total al acestui mecanism este de cel puțin 2 miliarde de lei, cu posibilitatea extinderii acestuia în cazul unei cereri mai mari.

Consiliul raional Criuleni
Sursa: Consiliul raional Criuleni

Prin acest mecanism, este reafirmat angajamentul clar al Guvernului de a sprijini industria și investitorii din Republica Moldova atât locali, cât și străini, printr-un cadru clar și predictibil, care respectă standardele europene, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Oficialul a precizat că ajutorul de stat va fi atribuit după formula: 25% vor fi oferite imediat, prin granturi nerambursabile, iar 75 la sută din suma restituită va fi alocată sub formă de scutiri de 50% la impozitul pe venit.

„Avem planuri concrete și resursele necesare pentru a le pune în aplicare. Companiilor noastre, mari și mici, care vor investi în extinderea și dezvoltarea afacerii, statul le va restitui până la 60% din valoarea investiției realizate în următoarele domenii pe care le considerăm prioritare pentru economia națională. Industria electronică, industria chimică și farmaceutică, industria prelucrătoare de mașini și componente auto, industria textilă și de îmbrăcăminte, industria materialelor de construcție, industria alimentară. Acest mecanism nu înseamnă doar cifre și investiții, înseamnă locuri de muncă mai bune pentru oamenii noștri, special pentru tineri”.

Pentru a beneficia de acest mecanism de sprijin companiile trebuie să facă o investiție nouă în sectoarele industriei prelucrătoare și să aloce minimum 10 milioane de lei. Potrivit expertului economic, Marin Gospodarenco, unele dintre criteriile anunțate ar putea exclude întreprinderile mici și mijlocii, care sunt motorul economiei.

„Întreprinderile mici și mijlocii pot întâmpină dificultăți în mobilizarea unor sume atât de mari pentru investiții inițiale, ceea ce ar putea duce la o concentrare a beneficiilor în mâinile companiilor mai mari, respectiv în detrimentul unui dezvoltare economică echilibrată. Un alt aspect este alocarea fondurilor. Deși schema promite granturi nerambursabile și scutiri fiscale, implementarea acestora poate fi complicată de birocrație și întârzierile administrative. Dacă procesul de accesare a fondurilor nu este simplificat și transparent, mecanismul riscă să îi descurajeze investitorii și transforme această oportunitate într-un obstacol, până la urmă. Astfel, pot afirma că mecanismul are potențialul de a stimula industria noastră, succesul său însă, depinde de capacitatea guvernului de a elimina barierele administrative”.

Precizăm că astăzi a fost lansat primul Mecanism de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova, pentru perioada 2025-2036. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, toți cei interesați pot depune dosarul de aplicare la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în luna octombrie, producția industrială din țara noastră a scăzut cu opt procente și jumătate comparativ cu octombrie anul trecut. În mare parte, aceasta a fost determinată de descreșterea industriei prelucrătoare cu 13 la sută. Pe de altă parte, s-au înregistrat creșteri în industria extractivă cu peste 20 de procente și în cea energetică, adică producția și furnizarea de curent, energie termică sau gaze, cu aproape 57 la sută. Iar dacă este de comparat producția industrială în zece luni a acestui an cu aceeași perioadă a anului trecut, aceasta s-a diminuat cu doar 0,2 procente.

Citește mai mult